Unikt fågelfynd: ”Kommer vallfärda till Öland”

Första gången någonsin har en östlig kronsångare landat i Sverige. Fyndet siktades på Ölands norra udde under torsdagen.
Borgholms kommun • Publicerad 24 oktober 2019
Östlig kronsångare.
Östlig kronsångare.Foto: Wikipedia

– Det är en liten insektsätande fågel som hör hemma i östra Asien egentligen och som har flugit väldigt fel, säger naturexperten Pav Johnsson till P4 Kalmar.

Enligt honom har östlig kronsångare siktats i Europa tidigare men aldrig i Sverige. Wikipedia skriver att förstafyndet i Europa gjordes 1843 på tyska ön Helgoland och därefter dröjde det ända till 2002 till nästa individ upptäcktes i Norge. Häckar i Sibirien och norra Kina, vintertid flyttar fågeln till Sydostasien och Stora Sundaöarna.

– En ny art i Sverige. Pulsen går upp direkt. Det här är något som man har fantiserat och drömt om. Nu kommer folk att vallfärda till norra Öland.

Läs mer här:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.