UF-företagare vill visa Öland året runt
UF-företag är ett prova-på-företag som gymnasieungdomar får möjlighet att driva under sin utbildningstid. Arbetet sker vid sidan av de ordinarie studierna och de som tar chansen att prova får lära sig väldigt mycket om eget företagande.
– Det är mycket jobb men man lär sig otroligt mycket på det, säger Louise Ribrant som är en av de ungdomar som driver UF-företag.
Hon går tredje året på CIS (Calmare Internationella Skola), naturvetenskapsprogrammet, och är nu mitt uppe i sitt företagande. På söndagskvällen lanserade hon Upplev Öland UF och presenterade sin affärsidé för intresserade öländska företagare.
– Min idé är att skapa unika upplevelsepaket på Öland och jag vill gynna företagen här, även under lågsäsong.
Louise är uppvuxen på Öland och menar att det gör att hon känner särskilt starkt för öns positiva utveckling. Med två olika teman; Unika djur samt Unika hantverk har hon tillsammans med företagare skapat olika paket.
– Det är jag som sätter ihop dem, knyter samman med företagare och marknadsför, sedan läggs det ut på Turistbyråns hemsida, förklarar hon.
I sammanlagt fem olika paket erbjuds upplevelser i form av middag med föreläsning, guidningar, prova på hantverk och träffa ovanliga djur. I paketen ingår också något föremål eller material med anknytning till upplevelsen.
De företag Louise samarbetar med är Marsjö Strutsgård, Vedborm Alpacka, Lotta & Marys, Robert Oldergaard glaskonst och Berglunds kreativa tekniker.
Tanken är också att det ska byggas paket som sträcker sig över mer än en dag för att på så sätt också få med boenden på Öland.
– Det här är det första steget, det är tänkt att det ska tillkomma fler paket sedan, säger Louise.
Hon startade sitt UF-företag i höstas och arbetar med det till och med maj 2016. När skolan är slut i vår hoppas hon på att kunna omvandla det till ett vanligt företag.
Efter presentationen åt kvällens medverkande företagare middag med strutstema samt fick höra Kerstin Gottfridsson från strutsgården berätta om strutshållning, uppfödning och gårdens verksamhet.
CARIN SVENSSON