Annons

Trafikverkets studie om Kyrkbyn klar till sommaren

Än är det oklart vilka åtgärder som föreslås för att hantera trafiken på väg 942 genom Kyrkbyn.
– Arbetet pågår fortfarande säger utredningsledaren Maria Wedin.
Mörbylånga • Publicerad 2 maj 2019
Nu håller Trafikverket, tillsammans med konsultbolaget Sweco, att ta fram en utredning för hur åtgärderna ska se ut kring väg 942 genom Kyrkbyn.
Nu håller Trafikverket, tillsammans med konsultbolaget Sweco, att ta fram en utredning för hur åtgärderna ska se ut kring väg 942 genom Kyrkbyn.Foto: Natalia Johansson

Väg 942 är en statlig väg som sträcker sig igenom kyrkbyn i Mörbylånga och slutar strax söder om byn. Nu håller Trafikverket, tillsammans med konsultbolaget Sweco, att ta fram en utredning för hur åtgärderna ska se ut. Åtgärdsvalsstudien är en förberedande studie där olika typer av åtgärder studeras i enlighet med fyrstegsprincipen.

– Det innebär att vi i första hand studerar åtgärder för hur vi kan påverka trafiken, i andra hand hur vi kan använda den infrastruktur som redan finns och först därefter titta på mindre eller större ombyggnader, till exempel en ny väg, säger Maria Wedin som är utredningsledare på Trafikverket.

Annons

Dragning av en ny väg nära kyrkbyn eller på åkermarken utreds inte i åtgärdsvalsstudien.

– Om åtgärdsvalsstudien kommer fram till att vi behöver bygga ny väg för att lösa problemet, så kommer alternativa vägdragningar detaljstuderas vidare i en vägplan.

Arbetsgruppen för utredningen består av Trafikverket, Mörbylånga kommun samt Region Kalmar län. Länsstyrelsen har också varit involverad i arbetet.

– Hela Öland är en känslig miljö, därför är det bra med länsstyrelsens syn i ett tidigt skede, konstaterar Maria Wedin.

Utredningen ska vara klar innan sommaren.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons