Annons

Tips: 40 utflykter på Öland när solen gömmer sig

Öland är solen och vindarnas ö men ibland håller sig solen borta även här. Går det inte att ligga på stranden finns det massor av annat att göra på Öland.
Öland • Publicerad 1 augusti 2023 • Uppdaterad 30 maj 2024
Ett montage på några av utflyktsmålen i artikeln.
Ett montage på några av utflyktsmålen i artikeln.Foto: Arkiv
Borgholms slott.
Borgholms slott.Foto: Peter Boström

1. Borgholms slott

En av Sveriges stora historiska minnesmärken. Slottet har genomlidit många strider, belägringar och anfall sedan medeltiden. År 1806 härjade en storbrand vilket förvandlade slottet till en ruin. Idag finns guidningar, utställningar och barnaktiviteter innanför murarna. Utsikten över sundet är magnifik.

Eketorps borg.
Eketorps borg.
Annons

2. Eketorps Borg

Det är en mäktig upplevelse att besöka Sveriges enda återuppbyggda fornborg, där besökaren kan kliva in i bostadshus, förråds- och fähus som fanns där från järnålder till tidig medeltid. Det erbjuds en hel del aktiviteter, bland annat bågskytte, brödbak, forntida hantverk, kamplekar med mera.

Borgholms badhus.
Borgholms badhus.Foto: Carin Svensson

3. Borgholms badhus

Borgholms badhus erbjuder två mindre bassänger för de minsta barnen, vattenrutschbana och en 25 meter lång bassäng med sex banor för både lek och motion. Den är alltid 28 grader varm.

4. VIDA Museum

Ett av Sveriges största privatägda konstcentrum. Förutom tillfälliga konstutställningar finns en permanent museidel med verk av Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien.

Ölands Museum Himmelsberga
Ölands Museum HimmelsbergaFoto: Kenth Jönsson

5. Himmelsberga Museum

Ölands bäst bevarade radby. Det är ett museum för allmoge- och byggnadskultur med konsthall och gallerier. Men här finns också ett mysigt café och årets nyhet ”Loranga! Loranga!” som är en lekutställning för barn i miljöerna från Barbro Lindgrens böcker.

6. Loppisar

Det finns gott om loppisar och second hand på Öland med allt från små byloppisar till de större second hand-butikerna i tätorterna. Några exempel är Retro och Kuriosa i Högsrum, Eufemia Nött & Nytt i Rönnerum, Matildas Magasin i Dörby och Hannas Second hand i Övra Sandby.

Ebba Frankenstein
Ebba FrankensteinFoto: Natalia Johansson
Annons

7. Fröken Frankenstein

I det lilla chocolateriet i Gårdby tillverkas handgjorda praliner, chokladkakor, bräck och tårtor.

8. Solliden

Kungafamiljens sommarparadis på Öland. Det vita slottet med sina underbara trädgårdar uppfördes av drottning Victoria 1903-1906. I år visas en glasutställning i Engelska parken av Orrefors Kosta Boda, det finns barnaktiviteter, guidningar och en slottsbod. På vägen hem är Kaffetorpet värt ett besök.

Alexander och Julia Kemna driver Ölands Karamellkokeri.
Alexander och Julia Kemna driver Ölands Karamellkokeri.Foto: Carin von Post

9. Ölands Karamellkokeri

Sedan 2010 driver Alex och Julia Kemna Ölands Karamellkokeri i Bredsättra gamla skola. Där tillverkar de karameller på ett gammaldags sätt. Det erbjuds visningar där besökarna kan se hur det går till, det finns ett litet museum om socker och ett café. Naturligtvis har de ett stort sortiment av deras karameller.

Korvdisken på Rosas handel.
Korvdisken på Rosas handel.Foto: Maria Wiell

10 .Rosas Handel

Charkuteributiken i Löttorp är kungliga hovleverantörer och är mest kända för sina goda korvar. Men sortimentet är betydligt större än så, här finns även olika köttdetaljer, delikatesser och ostar.

11. J.A.G.S Museum

Här visas träskulpturer av ”Gustaf-Jom” Johan Augusti Gustafsson. Drömmen var hans verklighet och här kan du stiga in i hans fantasivärld med gestalter från sagor, myter och Bibeln.

Annons

12. Skäftekärr

Här finns en rekonstruerad järnåldersgård och ett museum. Någon kilometer längre norrut ligger Rosendal, norra Europas bäst bevarade järnåldersby. Omges av en vacker park med nära 100-tals olika träd och buskar.

13. Borgholm

Den gamla badorten är ett mycket populärt besöksmål. Här finns en mängd restauranger, butiker och aktiviteter för hela familjen. Det finns också flera hus kvar från badortstiden. En fin pärla är Slottsskogen som erbjuder flera olika promenadstråk.

14. Mörbylånga Köping

Den pittoreska köpingen grundades 1820 och ligger intill Kalmarsund. På det lilla torget finns en tidstypisk torgbrunn kvar. Runt omkring finns restauranger, caféer och butiker.

15. Byxelkrok

Byxelkrok erbjuder en storslagen vy över Kalmarsund och Blå Jungfrun. De pittoreska bodarna vid hamnen är väl värt ett besök.

Paradisverkstaden.
Paradisverkstaden.Foto: Malin Edeborg

16. Paradisverkstaden

Ett familjeägt företag som startades för över 50 år sedan. De arbetar med stengodslera i alla former. De formger och tillverkar allt från mindre bruksföremål och serviser till större skulpturala objekt. Deras butik och verkstad i Färjestaden är ett omtyckt besöksmål.

Annons

17. Trollskogen

Stormvriden tallskog med murgrönan klängandes kring stammarna. En vackert område som erbjuder flera olika vandringsleder nära havet, med skeppsvrak, gravar och mytomspunnen mur. Vid entrén finns nybyggda Naturum med information om Ölands och Trollskogens natur.

18. Böda Skogsjärnväg

Det går att åka tåg till Trollskogen. Föreningen Böda Skogsjärnväg bildades 1974 med avsikt att trafikera en lämplig delsträcka av den nedlagda skogsjärnvägen. Sedan 1994 går det att åka tåg från Fagerrör till Trollskogen.

19. Ölands Köksmejeri i Alby

2013 inleddes satsningen och här görs ost på hantverksmässigt sätt av mjölk från öländska gårdar. I ostdisken finns blåmögelost, kittost, lagrad hårdost, grillost och smaksatt färskost.

20. Skedemosse Gård

Skedemosse var en av Sveriges mest betydande offerplatser från 300-talet till vikingatiden. Massor av fynd har hittats, bland annat det så kallade Skedemosseguldet som är Sveriges största guldskatt. Här finns ett museum som berättar om utgrävningarna, vikingar och gårdens historia. På gården finns även Skedemosse Gårdsbryggeri.

Långe Jan, Ölands södra udde, Ottenby
Långe Jan, Ölands södra udde, OttenbyFoto: Peter Boström

21. Långe Jan

Annons

På Ölands södra udde står Sveriges högsta och äldsta fyr. Den är från 1785 och är 42 meter hög. På Området finns även Ottenby fågelstation, Naturum och restaurang. Det erbjuds olika aktiviteter och guidningar.

22. Långe Erik

Fyren vaktar över farvattnen vid Ölands nordspets. Fyren är 36 meter hög och har varit i funktion sedan 1845. Det är 138 trappsteg till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd, där bjuds det på fina vyer över nordliga Öland.

23. Ölands Djurpark

Djurparken har 35 olika arter och även ett nöjesfält och vattenland med flera bassänger och olika vattenrutschkanor.

24. Gokart

Vill du ha en fartfylld upplevelse? Det finns flera gokart-banor på Öland, exempelvis Glabo Gokart & Paintball, Ölands Gokartcenter i Föra och Greby Gokart. De erbjuder gokart för hela familjen i moderna fordon.

25. Ölands Köpstad

Köpcentret är Ölands största och innehåller 18 olika företag och det finns allt från kläder och mat till skor och produkter till djur.

26. Störlinge Lantbruks- och Motormuseum

Annons

Här finns allt för den som gillar motorer och nostalgi. I den 1200 kvadratmeter stora hallen visas bland annat ett stor antal traktorer från 1930-talet och framåt men också gamla jordbruksredskap, stationära motorer, motorcyklar, mopeder, lokomobil och bruksföremål som har använts i hemmet.

För två år sedan öppnades ett 2D-café i Mellböda på norra Öland.
För två år sedan öppnades ett 2D-café i Mellböda på norra Öland.Foto: Mellböda Gård

27. 2D-Café

I Mellböda finns Sveriges första 2D-kafé där besökaren får uppleva hur det känns att vara i en tecknad miljö. På gården finns även den genuina leksaksbutiken ”Drakens koja”.

28. Byrums raukar

Gotland är känd för sina raukar men visste du att även Öland har det? I Byrum går det att se dessa stenformationer och samtidigt ta ett bad i Kalmarsund.

29. Stenladan Algutsrum

Gårdsbutiken öppnade 1984 och drivs av Veronica och Mikael Thernström. De odlar på cirka 50 hektar jord och en stor del av deras produktion säljs i butiken. Förutom olika sorters grönsaker finns även en hel del delikatesser från olika öländska företag.

30. Capellagården

Mitt i radbyn Vickleby ligger Capellagården som grundades av möbelformgivaren Carl Malmsten och pedagogen Siv Malmsten. Det är en skola men med sina vackra hus, trädgårdar och kulturmiljö är det även ett uppskattat besöksmål. Det finns en trädgårdsbutik, utställningar och ett kafé.

31. Ölands Örtagård

Annons

Gårdsbutiken ligger i Stora Frö och har ett brett sortiment av produkter för doft, smak och välbehag. Det finns bland annat marmelad, senap, grillprodukter, kryddblandningar, teblandningar och hudprodukter.

32. Nisses Fisk

Fiskbutiken i Borgholm har utvecklats till ett riktigt kulinariskt resmål. Den kungliga hovleverantören erbjuder en välfylld disk med färsk och rökt fisk men har även färdiglagade rätter och ett stort sortiment av delikatesser från både Öland och utomlands.

Lådbilslandet
LådbilslandetFoto: Kenth Jönsson

33. Lådbilslandet

En av Ölands största turistattraktioner som riktar sig till barn som är 2-10 år gamla. Här kör du bilar på riktigt i en uppbyggd miniatyrstad. Det finns även ett nöjesfält med karuseller, hoppborg, lekpark och hinderbana och mycket mer.

34. Ubbes Vinyl

Butiken i Borgholm erbjuder en riktig nostalgitripp med massor av backar fulla med vinylskivor där besökaren kan spendera många timmar. En butik som brukar vara kändistät på sommaren.

35. Källa Gamla Kyrka

Ölands bäst bevarade försvarskyrka uppfördes på 1100-talet och var Källas sockenkyrka fram tills den nya uppfördes 1887. Det är en häftig byggnad att betrakta och väl värt ett stopp.

36. Lammbutiken i Äpplerum

Annons

En gårdsbutik med gårdscafé som erbjuder lammskinn, lammkött, honung och andra öländska delikatesser. Men också konst, hantverk och kläder i öländsk radby.

Ann Linderhjelm, Löttorp, känner livsglädje av att driva Ullcentrum med föräding av ullprodukter.
Ann Linderhjelm, Löttorp, känner livsglädje av att driva Ullcentrum med föräding av ullprodukter.Foto: Carin von Post

37. Ullcentrum

I Löttorp finns Ullcentrum där det går att shoppa kläder i ull och linne samt tovade produkter som exempelvis grytunderlägg, tofflor och sulor.

38. Mittlandsgården

I Törnbotten erbjuds det upplevelser som exempelvis fårsafari och skogsbad. Det går också att strosa runt bland odlingarna och handla grönsaker, honung och skinnhantverk i gårdsbutiken.

39. Norrgårdens gårdsbutik

Den stora butiken i Ventlinge erbjuder ett stort sortiment av grönsaker som ägarna själva odlar på gården. Det finns även marmelad, sylt, saft och andra produkter gjorda på råvaror från gården.

40. Ölands kvalitetsprodukter – Mysinge Kött

Driver gårdsbutiker i Färjestaden och Bårby där de säljer sitt sortiment av hängmörat nötkött men också lammkött från Bengtstorp och fläskkött från Västerslät samt öländska delikatesser.

41. Källa Gårdsbutik

Annons

Här finns ett stort sortiment av potatis, grönsaker och andra rotfrukten som gården själva odlar men också en hel del andra öländska produkter.

Listan är ingen ranking utan ett brett urval av tips på utflykter som går att göra på Öland.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons