Annons

Tiggeriförbud: "KD hur kan ni lägga en sådan här motion?”

En motion, skriven av Eric Dicksson (KD) och Nina Åkesson Nylander (KD) besvarades under måndagen. Deras förslag om ett tiggeriförbud i Mörbylånga kommun har väckt stor uppståndelse, även i fullmäktigeförsamlingen var det en het fråga.
Mörbylånga • Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 18 juni 2019
– Det som gör mig förundrad är KD, hur kan ni kan lägga en sådan här motion? säger Elisabeth Cima–Kvarneke (V).
– Det som gör mig förundrad är KD, hur kan ni kan lägga en sådan här motion? säger Elisabeth Cima–Kvarneke (V).Foto: Natalia Johansson

I Eric Dicksson och Nina Åkesson–Nylanders motion föreslår de att kommunen ska följa exemplet från Vellinge kommun och införa ett förbud mot ”passiv penninginsamling i de allmänna ordningsföreskrifterna. Förbudet ska gälla på särskilt utpekade platser och kommundirektören bör samtidigt få uppdraget att utreda vilka dessa platser ska vara”.

Kommunstyrelsens förslag till beslut besvarades med hänvisning till att det för närvarande inte finns något behov av förbud mot tiggeri. Under måndagens fullmäktigemöte ägnades en stor del av tiden åt att diskutera KD-förslaget.

Annons

– Detta är en svår fråga, jag yrkar bifall på motionen. Vi tycker egentligen inte det är en kommunal fråga. Europaparlamentet borde i första hand ta sitt ansvar, steg två Sveriges regering. Men vi har diskuterat detta länge och har landat i det här och ser att ett tiggeriförbud är det bästa. För att hjälpa de människorna som sitter och tigger, säger Eric Dicksson (KD).

Dicksson avrådde från att ge pengar till de som sitter utanför butiker och affärer i kommunen.

– Det hjälper dem inte att komma ur sin situation och den utanförskap de lever i. Ofta är det dessutom brottslig verksamhet. Insatserna bör läggas i hemländerna. Att lämna pengar i koppen är bara att cementera fast dem i sitt utanförskap.

Per-Olof Johansson (S) var märkbart upprörd över motionen.
Per-Olof Johansson (S) var märkbart upprörd över motionen.Foto: Natalia Johansson

Per-Olof Johansson (S) yrkade på bifall till kommunstyrelsen förslag och var märkbart upprörd över motionen. Han räknade upp ett flertal kommuner som istället sagt nej när kommunala tiggeriförbud har varit på agendan.

– Oftast är det Sverigedemokraterna som har denna som huvudfråga, i vår kommun är det alltså Kristdemokraterna som drar den här frågan. Jag blir upprörd och försöker andas in lite djupare, sa Per–Olof Johansson (S).

Även Eva Folkesdotter–Paradis (M) motsatte sig Kristdemokraternas motion.

– Vi kan inte generalisera och tro att alla tillhör de här ligorna. Att bidra med en slant eller en bit mat, det handlar inte om att lätta sitt samvete det handlar om människosyn och värderingar.

Likaså Mattias Nilsson (S) riktade kritik mot motionen.

–Jag är lika upprörd som Per Olof (Johansson), men jag ska försöka sansa mig. I min värld tycker jag det är bättre att se människan och prata med den. Fokus borde vara utbildning och inkludering i vårt samhälle, att sträcka ut en hand och vägleda, inte tvinga dem bort.

Elisabeth Cima–Kvarneke (V) säger att hon reagerade stark på motionen.

Annons

– Det som gör mig förundrad är KD, hur kan ni lägga en sådan här motion? Jag har googlat, det är kristna värderingar, gyllene regeln och solidariteten som ska gälla alla. Ni tar också med att allt som människan gör mot dig ska du göra mot dem.

Carl Dahlin (M) ifrågasatte om någon varit i Rumänien och träffat utsatta människor.

– Det har jag. De säger likadant och det är hjälp på plats, så barn kan gå i skolan. Ett tiggeri-förbud är en nationell fråga som ska ut på EU-nivå. Jag väntar på att främre raden ska säga vad de tycker, vad vill ni göra för de som finns utanför Mörbylånga kommuns butiker och tigger.

Efter votering blev resultatet: 33 röster för Ja (Kommunstyrelsens förslag), 10 röster för nej (KD-förslag), 2 avstod att rösta.

Kristdemokraterna och samtliga partimedlemmar i Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons