Annons

Tiggare är ett problem på Ölands Köpstad

En motion om tiggeriförbud i Mörbylånga kommun har lämnats in av Kristdemokraterna Flera handlare i Mörbylånga kommun menar att tiggarna utanför deras affärer är ett problem.
Mörbylånga kommun • Publicerad 16 januari 2019
Åsa Bigelius är centrumledare i Ölands Köpstad. För henne är tiggarna ett problem. ”De borde hålla sig till platser där det är tillåtet att sitta och inte komma in i gallerian”.
Åsa Bigelius är centrumledare i Ölands Köpstad. För henne är tiggarna ett problem. ”De borde hålla sig till platser där det är tillåtet att sitta och inte komma in i gallerian”.Foto: Arkiv/Ölandsbladet

– De borde förhålla sig till svensk lag och bara hålla sig till platser där det är tillåtet att sitta, säger Åsa Bigelius som är centrumledare på Ölands Köpstad.

Det största problemet är att tiggarna kommer in i köpstaden och slår sig ner, och även följer efter personer med sina muggar för att be om pengar.

Annons

– Ofta vänder de sig till äldre personer, både ute och inne och det skapar en otrygghet.

När de kommer in i köpstaden avvisas tiggarna så snart det går. Men det går inte att förbjuda dem att använda de offentliga toaletterna.

– De bor ofta under enkla förhållanden och använder därför de offentliga toaletterna. Det gör att vi får sätta in extra städning för att det skall vara rent och snyggt.

Hur upplever du att era kunder ser på tiggarna?

– Det är blandat. Jag har inte hört något om att de stör så mycket utomhus, men när de kommer in och sätter sig upplevs det som mer oroande.

Även utanför ICA Skansen i Mörbylånga finns det då och då personer som tigger. Roger Andersson är butiksinnehavare och har ett tydligt önskemål.

– Jag hyr marken och jag skulle vilja bestämma själv vem som skall sitta eller stå där, oavsett om det är tiggare eller försäljare av olika slag.

Han tror att det är blandat hur kunderna upplever det.

– Det är säkert hälften-hälften. Det viktigaste för mig är att jag själv skulle få bestämma vem som sitter utanför butiken på den yta som jag hyr.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons