Strömavbrott: Därför drabbades 7 248 hushåll på Öland

Ett omfattande men kort strömavbrott drabbade större delen av Borgholms kommun under onsdagseftermiddagen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholms kommun • Publicerad 16 mars 2022
Ett omfattande men kort strömavbrott drabbade större delen av Borgholms kommun under onsdagseftermiddagen. Bilden är från ett annat sammanhang.
Ett omfattande men kort strömavbrott drabbade större delen av Borgholms kommun under onsdagseftermiddagen. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Arkiv

7 248 hushåll över större delen av Borgholms kommun drabbades i allt från en minut till som mest 20 minuter.

Avbrottet berodde på att ett reläskydd utlöstes. Efter en minut hade 6 000 fått tillbaka strömmen och resterande fick tillbaka den efter 20 minuter.

– Det är något som har inträffat på den stora ledningen som förser Öland med el och då har ett automatiskt skydd utlöst som gör att strömmen försvinner. Det kan ha handlat om en fågel eller en kran som har råkat toucha ledningen, säger Patrik Elmén, presstalesperson på Eon.

Ni misstänker inte sabotage?

– Nej, absolut inte. Våra teknikers stalltips är att det handlar om en kran eller fågel.

Eon kommer att flyga med helikopter längs ledningen för att se om något utöver det vanliga har inträffat.

– Men de förväntar sig inte det.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.