Strandfynd - 40 miljoner dollar finns i hamnen

Nyfiken på att se hur cirka 360 miljoner kronor kan spenderas?
Ta dig då till hamnen i Borgholm där lyxyachten Forever One lagt till.
BORGHOLM • Publicerad 22 augusti 2018
Lyxkryssaren Forever One finns att beskåda i hamnen i Borgholm, ägd av Coca Cola-miljardären Bruce Grossman, Mexiko.
Lyxkryssaren Forever One finns att beskåda i hamnen i Borgholm, ägd av Coca Cola-miljardären Bruce Grossman, Mexiko.Foto: Michael Ståhl

Den 55 meter långa och 10 meter breda yachten anlände till Borgholm vid 07-tiden på onsdagen och ligger nu utanför Stora Hamnkontoret i yttre hamnen.

Några snabbfakta: Forever One byggdes 2014 till en kostnad av 40 miljoner US-dollar, den har plats för åtta gäster i fyra kabiner och har en 14 man stor besättning. Tack vare två Caterpillarmotorer kan fartyget nå en topphastighet på 16 knop.

De olika våningsdäcken innehåller bland annat gym, pool, soldäck, jacuzzi, bar och ett garage för två vattenskotrar samt nödutrustning.

Den tuffa, stridsskepps-utformade fören.
Den tuffa, stridsskepps-utformade fören.Foto: Michael Ståhl

Att detaljer på yachten är målade i Coca Cola-rött är ingen slump, ägare är den mexikanske miljardären Bruce Grossman vars familjeföretag är världens tredje största leverantör av Coca Cola-produkter. Företaget är värderat till 1,5 biljoner US-dollar.

Enligt en artikel i GP från 2015 är uppgifterna om Bruce Grossman knapphändiga, men han beskrivs som fotbollsälskare och jordnära filantrop. GP skriver samtidigt att Bruce Grossman och dennes systers förmögenhet ”för några år sedan” uppskattades till närmare tio miljarder kronor.

Aktern i Coca Cola-rött.
Aktern i Coca Cola-rött.Foto: Michael Ståhl

Paret Bruce och Elsa Grossman gjorde för två år sedan sjöresan Kielkanalen - Danmark - Sverige - Norge och gillade det så mycket att de - enligt en längre intervju på webbsidan boatinternational - i år gör om den igen.

Under tisdagen låg Forever One i Köpenhamn.

Ägaren med sällskap lämnade fartyget vid 12-tiden för att i två gulskyltade Mercedes Vito åka söderut. Senare idag har sällskapet bokat bord på en restaurang i Borgholm.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.