GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stora risker med döda almar i bostadsområde

– Dagligen rör sig här hundratals människor sommartid, gående, cyklande eller med bil, de döda träden är en akut fara för oss. Nu skall de träffa Cementa för ett samtal om hur problemet kan lösas.
Södra Bruket/Degerhamn • Publicerad 17 augusti 2018
De döda almarna i allén vid Södra Bruket gör de boende oroliga. Nu vill de träffa markägaren Cementa för att diskutera eventuella åtgärder.
De döda almarna i allén vid Södra Bruket gör de boende oroliga. Nu vill de träffa markägaren Cementa för att diskutera eventuella åtgärder.Foto: Maria Wiell

Fastighetsägare vid Södra Bruket är oroliga vilket de uttrycker i en skrivelse till Cementa som är markansvariga. Anledningen är att ett stort antal av almarna i allén vid Södra Bruket är döda och riskerar att falla ner.

Avsändarna skriver att flera större grenar redan har brutits av och att det är ett akut problem som måste lösas. De vill därför träffa Cementa den närmaste tiden, ”innan höststormarna kommer”, för att inventera läget och planera för avverkning.

– Trafikverket har nyligen gjort bedömningen att de döda träden i området utgör en akut och omfattande fara för allmänheten, trafiken och boende i området, skriver Daniel Sundberg och Solweig Bejerstrand.

Även Lantbruksuniversitetet har uttalat sig och föreslagit att almarna omgående avverkas och ersätts med nyplantering av lönn, ek och lind.

Men hänvisning till att länsstyrelsen för en tid sedan gav tillstånd till Trafikverket om avverkning av 332 träd i Albrunnaallén tror de boende vid Södra Bruket att ett liknande tillstånd skulle ges för träden i allén vid Södra Bruket.

– Självklart skall vi ha ett möte om träden, vi har en entreprenör som har fått ett uppdrag av oss att beskära, eventuellt ta ner, döda träd på våra marker, säger Staffan Johnsson som är miljöchef på Cementa.

I våras gjorde Cementa en inventering och har därefter låtit en entreprenör ta ner 20 träd, ytterligare fem är aktuella, och det kan bli fler beroende på behov.

– Vår entreprenör har sagt att problemet förmodligen har accelererat i sommar på grund av det extrema vädret och det måste vi naturligtvis ta hänsyn till, säger Staffan Johnsson.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.