GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor cafésatsning: Årets ölänning och succébagaren – "Häftig utveckling”

Det blir dubbelt upp för hyllade bageriet och caféet – nybygge på gång i år.
– Vi är överens om att det behövs göras riktigt ordentligt för att få det fint och snyggt, säger Lotta Sjöberg och Fredrik Johansson.
Färjestaden • Publicerad 19 januari 2022 • Uppdaterad 20 januari 2022
Fredrik Johansson startade upp Fredriks bröd och bakverk 2016 – på platsen där Lotta Sjöberg öppnade café kring 2000–talet.
Fredrik Johansson startade upp Fredriks bröd och bakverk 2016 – på platsen där Lotta Sjöberg öppnade café kring 2000–talet.Foto: Magnus Anderberg

Det är Fredriks bröd och bakverk i Färjestadens hamn som ska ”jäsa” riktigt ordentligt. Totalytan går från 82 till 150 kvadratmeter. Planen är att cafédelen ska förlängas norrut och breddas, ytorna både för produktion och försäljning blir ungefär dubbelt så stora.

– Nuvarande uteserveringen blir under tak och öppnas upp med mycket fönster för att utnyttja utsikten. Det ska bli en stilren och fin byggnad som passar in här. Det behöver fräschas upp allting, säger Lotta Sjöberg.

– Fredrik är en väldigt duktig hantverkare och vi har ett gott samarbete, han behöver större yta för att kunna utveckla med bättre flöde i bageriet och fler sittplatser.

Siktet är inställt på att genomföra det efter Skördefesten i år och att då under en period sköta tillverkningen på annat ställe och fortsatt sälja nere i hamnen.

– Så är tanken och kommunen är positiva till det här.

Hon fick ifjol den hedersamma utmärkelsen ”Årets ölänning” och driver "Lotta & Mary” i lokalen bredvid. Det är hon som nu ansöker om bygglov, till bageri och butiken som Fredrik Johansson sedan hyr. Han startade upp verksamheten strax före jul 2016 och kom redan året efter med i White guide.

– Framför allt så vet jag att jag vill vara här nere och då känns det rätt att satsa vidare, säger han.

”Just nu är vi sex helårsanställda och en till hade inte varit fel, framför allt maj till oktober.”
Fredrik Johansson.

Succén har fortsatt och bageriet och caféet är en stor favorit och ett återkommande besöksmål för ölänningar och fastlänningar.

– Det har gått stadigt uppåt och 90 procent av försäljningen är här.

Blir det nyanställningar?

– Det kan det absolut bli, förhoppningsvis. Framför allt ge de jag har ordentligt med tider, så att de trivs och vill vara kvar. Just nu är vi sex helårsanställda och en till hade inte varit fel, framför allt maj till oktober.

Lotta Sjöberg startade själv upp café på platsen kring 2000–talet.

– Det var ju där jag började, det är en häftig utveckling här. Folk kommer långväga för att fika och handla här.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.