Annons

Stoppet på Ringhals förlängs: Varnar för prischock – Hushåll riskerar

Inför vintern kommer att högst oönskat besked, kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlänger driftstoppet till den 31 januari.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 14 september 2022
Inför vintern kommer att högst oönskat besked, kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlänger driftstoppet till den 31 januari.
Inför vintern kommer att högst oönskat besked, kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 förlänger driftstoppet till den 31 januari.Foto: Evgen_Prozhyrko

Igår kom nya besked om att reaktorstoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari nästa år. Det innebär att Sverige kommer att tvingas importera mer el och den kommer att vara dyrare och därmed ökar elpriset ytterligare.

Risken är också att det i vinter inte kommer finnas tillräckligt med el att importera.

Annons

– Vi har alltså gått från en situation där vi har bedömt att risken för effektbrist har gått från låg till reell risk. Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, från Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Beskedet om Ringhals kommer högst oönskat. SVT har pratat med elmarknadsanalytikern Christian Holtz som tror att priserna i södra Sverige kan komma att ligga på fyra kronor eller högre.

– Utöver högre elpriser innebär stoppet en ökad risk för att Svenska kraftnät kommer att behöva koppla bort elanvändning i vinter. Det är primärt södra Sverige som ligger i farozonen för det här, säger han till SVT.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons