Annons

Stoppade oljeläckan med container – pumpat upp 600 liter olja

Kustbevakningen har lyckats stoppa oljeläckan från vraket Finnbirch och lyckats pumpa upp 600 liter olja, som annars hade läckt ut i havet.
ÖLAND • Publicerad 28 januari 2019
Kustbevakningen har använt en specialbyggd container för att stoppa oljeläckan. Där samlas oljan som sedan kan pumpas bort.
Kustbevakningen har använt en specialbyggd container för att stoppa oljeläckan. Där samlas oljan som sedan kan pumpas bort.Foto: Kustbevakningen

För att stoppa oljeläckan från vraket Finnbirch använde Kustbevakningen en modifierad container. Den har vänts upp och ned över det läckande vraket som ligger på 82 meters djup. Via en slang upp till ytan kan oljan pumpas upp och containern tömmas regelbundet.

Kustbevakningen har tömt den två gånger, senast i onsdags förra veckan.

Annons

– Cirka 500 liter olja kunde omhändertas vid den andra tömningen som utfördes i onsdags. Det innebär att drygt 600 liter olja har hindrats från att läcka ut i Östersjön. Kustbevakningen kommer löpande att tömma containern till dess att vraket inte längre läcker, meddelar myndigheten via ett pressmeddelande.

Fartyget Finnbirch förliste 2006 utanför Öland till följd av en förskjutning i lasten ombord och i samband med detta dog två besättningsmän. 2007 anlitades ett brittiskt fartyg för att sanera oljan ombord men på grund av hur vraket ligger på havsbotten gick det inte att tömma all olja.

Oljeläckan upptäcktes i slutet av december av Kustbevakningen i samband med en rutinöverflygning.

Via en slang från containern kan Kustbevakningen pumpa upp oljan från vraket.
Via en slang från containern kan Kustbevakningen pumpa upp oljan från vraket.Foto: Kustbevakningen
De har tömt containern två gånger och har lyckats pumpa ut 600 liter olja.
De har tömt containern två gånger och har lyckats pumpa ut 600 liter olja.Foto: Kustbevakningen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons