Starten för kommunens första klimatsmarta lägenheter

Solceller på taket ska driva de värmepumpar som värmer upp Färjestadens nya lägenhetshus.
– Det här är första projektet där vi jobbar så mycket med energifrågor, säger Mörbylånga bostads vd Jonas Everbrand.
Färjestaden • Publicerad 15 maj 2018
Ulrik Brandén och Richard Karlsson tar de första spadtagen till 24 nya lägenheter i Färjestaden. Nästa sommar beräknas inflyttningen kunna ske.
Ulrik Brandén och Richard Karlsson tar de första spadtagen till 24 nya lägenheter i Färjestaden. Nästa sommar beräknas inflyttningen kunna ske.Foto: Malin Edeborg

På tisdag förmiddag togs det första spadtaget för 24 nya hyresrätter på gamla Preem-tomten, eller Isdammen som kvarteret numera kallas.

– Vi vill få bort begreppet gamla Preem-tomten. Isdammen valde vi för att det historiskt förvarades isblock på den här platsen, säger Jonas Everbrand.

Lägenhetshuset ska bestå av tre våningar, med åtta lägenheter på varje våning. På husets tak, liksom på förrådstaket, placeras solceller. Dessa skapar elen som ska driva husets värmepumpar.

– Jag vet inte exakt hur stor del som solcellerna tillför, men vi ska ha en elförbrukning som ligger på halva Boverkets normer.

Förutom solceller och värmepump, ska huset förses med led-belysning och snålspolande vattenkranar. Det byggs också väl isolerat för att minska värmeutsläpp.

– Det här är första projektet där vi jobbar så mycket med energifrågor, och vi kommer att försöka bygga fler sådana hus för att få ner energiförbrukningen så mycket som möjligt, säger Jonas Everbrand.

Lägenheterna är fördelade på tolv ettor och tolv tvåor.

– Det här ger en möjlighet, inte minst för unga människor som har en möjlighet att få sin första lägenhet i Mörbylånga kommun och sedan stanna kvar här, säger Ulrik Brandén (M), ordförande i Mörbylånga bostads styrelse.

Han tog tisdagens första spadtag tillsammans med Richard Karlsson, platschef på företaget JSB som bygger huset.

Markarbetet inleds inom en månad och därefter fortskrider arbetet. Byggnationen inleds nästa vår och sedan räknar Richard Karlsson med inflytt framåt sommaren 2019.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.