Annons

Smittspridning på Öland: Säkrast i landet – kolla in dramatiska skillnaden

Den ena öländska kommunen har mer än halverat antal smittade senaste veckan – den andra är nu i absoluta botten sett över hela Sverige.
Lägsta siffran på tolv veckor för Öland totalt sett.
Öland • Publicerad 31 maj 2021 • Uppdaterad 1 juni 2021
Staplarna går stabilt neråt just nu på Öland.
Staplarna går stabilt neråt just nu på Öland.Foto: Statistik Andreas Yngvesson

Här saknas innehåll

Både för länet i stort och för Öland är minskning totalt sett väldigt stor.

– Senaste en och en halv veckan har antal covid–patienter minskat drastiskt, ännu mer än smittalen. Väldigt glädjande, sa hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist förra veckan.

Annons

Fyra fall totalt på en vecka. Borgholms kommun sänker sin låga nivå av smittspridning ytterligare för tredje veckan i rad. Enligt Folkhälsomyndighetens jämförelser hade Borgholms kommun sjunde minst spridning per antal invånare vecka 20.

Ännu mer dramatisk är nedgången i Mörbylånga kommun. Från 45 fall till 17 fall förra veckan.

”Läget kan ändras snabbt och det gäller att ha en plan B”
Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Trappan neråt mot källaren fortsätter med stadiga steg. Staplarna minskar tydligt för fjärde veckan i rad i länet: från en av de värsta veckorna under hela pandemin med 1 218 fall – till 276 stycken smittfall förra veckan.

Från och med tisdagen 1 juni släpper Region Kalmar län på de hårdare rekommendationerna.

–Det betyder inte att pandemin är över. Läget kan ändras snabbt och det gäller att ha en plan B men det finns inga skäl att tro att de regionala rekommendationerna återkommer i närtid, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons