Annons

Nytt besked om rekommendationer

På torsdagen gick Region Kalmar ut med att de hårda regionala rekommendationerna upphör.
– Den enda som kvarstår är att man ska ha munskydd på arbetsplatser om det finns konstaterad smitta, det gäller till 31 augusti, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Öland • Publicerad 27 maj 2021
Färre inlagda på sjukhuset senaste dagarna.
Färre inlagda på sjukhuset senaste dagarna.Foto: Tempura

– Jag vill rikta mitt innerliga tack till den personal som slitit hårt under väldigt lång tid, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

– Senaste en och en halv veckan har antal covid–patienter minskat drastiskt, ännu mer än smittalen. Väldigt glädjande.

Annons

Lisa Labbé Sandelin konstaterar att Kalmar län fortsatt ligger på tredje plats när det gäller smittalen i landet senaste 14 dagarna.

– Att vi nu kan lätta på de skärpta rekommendationerna som gällt för Kalmar län betyder inte att pandemin är över. Det är allas ansvar att bromsa smittan och när vi nu successivt öppnar upp samhället måste vi fortfarande göra det smittsäkert, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Läget kan ändras snabbt och det gäller att ha en plan B men det finns inga skäl att tro att de regionala rekommendationerna återkommer i närtid.

Efter de senaste två veckornas snabba nedgång både av smittspridning och belastning på sjukvården har smittskyddsläkaren tagit beslut om att från måndag 31 maj häva alla regionala rekommendationer utom en:

– Det som kvarstår är att man ska ha munskydd på arbetsplatser om det finns konstaterad smitta, det gäller till 31 augusti, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

För grund- och gymnasieskola kommer det lokala smittläget att avgöra om fjärr-/distansundervisning är aktuellt.

– Det som känns tryggt är att förändringen inte bara gäller länet utan hela landet, säger Johan Rosenqvist.

Förklaringen till den snabba nedgången är enligt smittskyddsläkaren en kombination av olika åtgärder; att de regionala rekommendationerna haft effekt, att årstiden bidragit till en dämpad smittspridning och att över 90 procent av länets befolkning över 60 år nu har fått sin första vaccindos.

– Inte minst märks vaccinationseffekten på sjukhusen. Under de senaste veckorna har andelen över 70 år som legat inlagda med covid-19 minskat stadigt.

På torsdagsmorgonen var totalt elva personer inlagda med diagnosen covid-19, av dessa var tre smittfria. Dessutom förtydligar Rosenqvist att endast fem–sex av dessa vårdas på sjukhus med covid–19 som huvudorsak. Fyra personer intensivvårdades i respirator.

Annons

– Det är en väldig förbättring mot hur det såg ut för en månad sedan när vi aktiverade krislägesavtalet. Då hade vi över 60 personer inlagda samtidigt. Därför planerar vi att på måndag också avsluta krislägesavtalet.

– Fortfarande gäller de nationella råden; håll avstånd, begränsa nya nära kontakter, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid symtom och testa dig och res på ett smittsäkert sätt, påpekar Lisa Labbé Sandelin.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons