SMHI: Varnar för mycket hårda vindbyar

Håll i hatten, säkra studsmattan och undvik promenader i skogen, en västlig vindsmocka slår till mot Öland under morgondagen.
– Vi varnar för mycket hårda vindbyar från nordväst sent fredag eftermiddag, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.
ÖLAND • Publicerad 7 mars 2019
SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindbyar.
SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindbyar.Foto: ARKIV

ÖLAND

För den som till äventyrs tidigare i veckan läste SMHI:s prognos för fredagsdygnet kommer varningen inte som någon överraskning, då, i tisdags, flaggades för stormstyrkor i vindbyarna, upp emot 25 meter per sekund.

– Lokalt ännu mer, så det kan bli riktigt busigt väder på Öland, förklarade Moa Hallberg på SMHI när tidningen pratade med henne då.

Den prognosen kom sedan att ändras till betydligt mer modesta 15 - 17 meter per sekund och inget att skriva hem om, men nu har bakkanten på det lågtryck vars centrum för stunden befinner sig över Svealand återigen morskat upp sig.

Under fredagsdygnet slår dess svepande tentakler till mot södra Sverige där Skåne drabbas värst.

– I Skåne klass 2-varnar vi för stormbyar på 25 - 30 meter per sekund, säger Moa Hallberg till tidningen nu.

Även Öland omfattas av en vädervarning, den lägre klass 1-varningen.

”Sent fredag eftermiddag eller fredag kväll kortvarigt mycket hårda nordvästliga vindbyar ca 21 m/s”, sägs det på SMHI:s hemsida.

– Det kommer att vara blåsigt innan dess, men det är först sent på eftermiddagen det kortvarigt det blir mycket hårda vindbyar, kommenterar Moa Hallberg.

Vad innebär kortvarigt?

– En till två timmar.

De högsta vindstyrkorna lokalt på Öland lär förmodligen komma på södra Öland.

Enligt SMHI.s platsprognos för Ottenby så når byvinden på Ölands sydligaste utpost 20 meter per sekund redan under förmiddagen för att maxa på eftermiddagen med 22 meter per sekund och 15 meter per sekund i medelvind.

I en klass 1-varning varnas det för att grenar och enstaka träd knäcks samt att vinden kan innebära problem för höga fordon.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.