Annons

SMHI säger nej till mer sol: ”Vi fick inte”

Fem försmädliga, ynka timmar från totalseger förra året - och nu säger SMHI nej till än mer sol på norra Öland.
– Vi fick inte sätta solmätaren på Långe Erik, konstaterar Mats Bengtsson, ordförande Intresseföreningen Ölands Norra.
Byxelkrok • Publicerad 12 juni 2018 • Uppdaterad 13 juni 2018
Sollige-tvåa 2017, men draget att flytt solmätaren vid Neptuni åkrar till fyren Långe Erik  för att maximera framtida vinstchanser får nej av SMHI.
Sollige-tvåa 2017, men draget att flytt solmätaren vid Neptuni åkrar till fyren Långe Erik för att maximera framtida vinstchanser får nej av SMHI.Foto: Michael Ståhl

”Solligan 2017” började lite halvmulet för Öland, solmätaren vid Neptuni åkrar strax norr om Byxelkrok hängde inte riktigt med i konkurrensen, andra storheter i branschen - som Gotland, Karlskrona och Norrköping - lapade än mer sol.

Däremot var spurten av bästa märke och efter sju veckors tävlande kom Ölands norra udde in på en hedervärd andraplats där endast grannön i öster var bättre. Resultatet i denna interna ö-match skrevs till 490 - 485 och kort efter tid efter att segraren korats kunde Ölandsbladet avslöja att dessa retliga fem timmar till Ölands nackdel troligen gömts i ett buskage.

Annons

– Stationen på Ölands norra udde har en ganska dålig placering där sensorn skuggas fram på eftermiddagen. Det finns ett buskage väster om mätaren som kan ge skugga, särskilt i slutet på sommaren så solen står lägre, berättade Mikael Stenström på SMHI.

Detta fick Eivon Gustafsson, ordförande för Företagarna på Öland, att tänka till och agera. Hans förslag: flytta mätaren till en än soligare position, 33 meter upp i luften.

33 meter upp i luften vid Långe Erik gillas inte av SMHI.  Nu undersöker intresseförening för norra Öland om det istället går att flytta solmätaren till hamnen i Byxelkrok.
33 meter upp i luften vid Långe Erik gillas inte av SMHI. Nu undersöker intresseförening för norra Öland om det istället går att flytta solmätaren till hamnen i Byxelkrok.Foto: Bildmontage: Eivon Gustafsson

– Vi måste göra max för att vinna. Sätt mätaren på Långe Erik. Sätt den på en tunn stolpe på södra sidan så den når över kupolen men inte över åskledaren, föreslog Eivon Gustafsson vars idé fick tummen upp av Intresseföreningen Ölands Norra, som sedan övertog Eivons kontakter med SMHI i frågan.

Nu, med endast någon vecka kvar till starten på ”Solligan 2018””, kan föreningens ordförande Mats Bengtsson berätta om ett nekande flytt-svar från SMHI.

– Det blir ingen flytt, vi fick inte sätta mätaren på Långe Erik. SMHI säger nej.

Varför?

– Motiveringen var att det var svårt att komma till. De säger också nej till mitt förslag att höja den befintliga masten vid Neptuni åkrar. Och att ta ner träden som skuggar gick inte heller, så det var lite tjurigt.

Mats Bengtsson väljer ändå att ta saken med viss ro, även om flyttplanerna lever vidare.

– Okej, vi kanske förlorar några timmar och det är alltid kul att vinna, men det viktiga är att vara med i toppen och där är vi varje år. Sedan har flera av våra kära konkurrenter sina mätare långt ute i ödebygden, vi har vår bland folk, säger Mats Bengtsson och avslöjar att den framtida placeringen inte är helt avgjord.

– Vi har inte gett upp tanken på att flytta solmätaren, vi tittar på om det går att flytta den till hamnen till nästa år. Förr satt den ju på Sjöstugans tak.

Solligan startades av SVT 1990 på initiativ av mannen med Ölands kanske största meritlista inom turistnäringen, Rolf Attoff, och gav redan premiäråret marknadsföringsdrömmen branschen traktat efter - John Pohlman kunde inför hundratusentals tittare konstatera att Öland vunnit.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons