1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skördefesten: Dags för fåren att inta bygatan

Eriksöre bygata är en plats som många av tradition besöker på Skördefesten. Ofta ser det likadant ut, men i år blir det ett nytt inslag då får och lamm flyttar in på en av gårdarna.
Tusentalet besökare på Eriksöre bygata möter i år en helt ny gård som deltar med fårprodukter och byggnadsvård.
Foto: Malin Edeborg

Vanligtvis är det en ganska stilla lunk på bygatan i Eriksöre. Under Skördefesten blir det något helt annat. Då stängs bygatan av för biltrafik och fylls istället av tusentals besökare, som till fots tar del av det byn har att erbjuda. Många lockas nog av bredden. Här säljs det som hör Skördefesten till – grönsaker, potatis och pumpor från byns odlare. Men också konsten finns representerad genom tavlor, keramik och glas. Vidare går det att följa smeder under deras arbete och ta en titt på en klassisk grolletraktor. Här finns även matserveringar, musikunderhållning och veteranfordon.

– Du ska kolla runt hörnet och inte veta vad som händer, säger arrangören Micael Rejbrand.

I år är han nöjd med att kunna presentera en nyhet, eftersom Norrgärdet natur och lamm gästar en av byns gårdar för första gången. De senaste åren har de stått vid Stenladan i Algutsrum, men väljer nu att prova något nytt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Ägarna Magnus och Caroline Landtmanson driver sin gård i Algutsrum, där de har pälsfår, katter, hönor, tuppar och bin. Till Eriksöre följer hönorna och några får med, för att ge en bild av gårdens verksamhet.

Caroline Landtmanson tar med sig sina fårprodukter från Algutsrum till Eriksöre.
Foto: Malin Edeborg

Från gården säljs fårskinn, garn, humoristiska fårtavlor, korv tillverkad av gårdens fårkött och honung från gårdens bikupor. Årets nyhet är att både Magnus och Caroline har börjat sy i skinn och därmed kan sälja eget skinnhantverk som kuddar, ljusmanschetter, handledsvärmare och tryck på skinn.

– Det som är bra med ljusmanschetterna är att ull inte brinner. Däremot kanske man får köpa till en glasmanschett för att skydda ullen från rinnande stearin, säger Caroline.

Norrgärdet kommer att hålla till i norra delen av Eriksöre bygata, på en gård som aldrig tidigare har deltagit under Skördefesten.

På gården blir det även konstutställning av tio amatörmålare från Nybro och Pukeberg. Gårdens gamla magasin är nyrenoverat och där blir det levande musik med tillhörande servering av kaffe, te, wraps och kladdkaka.

Läs mer

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Insändare

Insändare: Låt det ekologiska jordbruket växa i Kalmar län

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Kalmar län kan bidra genom aktiva val.

Öland

Sommarrösten: Cecilia Uddén om sin öländska uppväxt och livet som Mellanösternkorre

Dagens öländska sommarröst är Cecilia Uddén som bland annat berättar om när hon blev kidnappad av Hizbollah.

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt

Öland

Lyssna på årets öländska sommarröster

Mycket är annorlunda på Öland i sommar. Men Ölandsbladets sommarröster kommer att höras som vanligt.