Annons

Skördebladet: Smala band – från tiden innan bredband

Malene Langborg öppnade världens första brickbandmuseum i en liten husvagn på en åkermark i norra Skåne en varm sommardag 2018. Då hade hon inte en aning om att det skulle bli en så viktig del i hennes liv.
Södra Möckleby • Publicerad 27 september 2022
BrickbandMuseum finns i Stora Möckleby
BrickbandMuseum finns i Stora MöcklebyFoto: Privat

Hon längtade efter att ta med sig brickbanden till Öland och våren 2019 blev det verklighet. Brickbanden flyttade året därefter från husvagn till ett litet hus och det var då det var dags att visa upp brickbanden för fler.

– Om kulturskatterna försvinner, blir vi historielösa. Därför måste någon ta sig an alla nördiga saker för framtidens generationer. Vi bor också i ett Världsarv av en orsak! Ett besök på BrickbandMuseum är nostalgi för dem som har sett brickband hos föräldrar, mor- och far-föräldrar, och något nytt för de som är unga. De tycker det är coolt, säger Malene.

Brickbandsmuseumet finns i Stora Möckleby
Brickbandsmuseumet finns i Stora MöcklebyFoto: Privat
Annons

På museet i Södra Möckleby är det retro-stämning och det finns mycket att titta på. Malene berättar att hon har förnyat brickbandet som inredningsdetalj. Hon syr moderna ”textile hangers” av återvunnet tyg.

– Köper man något här har man stött både en lokal hantverkare, ett kulturhistoriskt museum och miljön. Kaffe och en pratstund i soffan kan man också få, säger Malene.

Malene syr moderna ’textile hangers’ av återvunnet tyg - för miljöns skull. Köper man något, har man stött både en lokal konsthantverkare, ett kulturhistoriskt museum, och miljön. Gratis kaffe och en pratstund i soffan kan man också få!

Det är inte omöjligt att besökarna till museet tycker att de känner igen brickbanden, de har tidigare setts på Ölands Museum Himmelsberga.

Museiintendent Maggie hälsar alla besökare välkomna.
Museiintendent Maggie hälsar alla besökare välkomna.Foto: Privat

Museiintendenten heter Maggie. Hon är en skyltdocka men hon hälsar vänligt på gästerna som kommer till museet. Hon har lyssnat på en del prat sedan museets start, men hon ler fortfarande sitt ’Mona Lisa smile’. Ibland är det någon som vill köpa henne. – Jag svarar att man inte säljer sin bästa medarbetare.

På Kulturkvällen fredag 30 september framför Malene ”’BrickbandsHits & Berättelse”.

– Då berättar jag om brickbandens historia och min resa tillsammans med dem. Jag sjunger och spelar akustisk gitarr och har plockat sköna melodier från brickbandens tid som jag kallar för BrickbandsHits. Malene har sjungit professionellt i över 30 år. Antalet platser är begränsade.

” Ett besök på Brickbandsmuseumet är nostalgi för dem som har sett brickband hos föräldrar, mor- och far-föräldrar, och något nytt för de som är unga.”
Malene Langborg

Av alla ställen Malenes 150 brickband från alla epoker och i alla färger och stilarter har ställts ut, känner hon att där de är nu är det bästa.

– I de nordiska länderna har vi levt med dessa dubbla, textila band att vägghänga serveringsbrickor i över 100 år. Nu är denna inredningsdetalj kulturskatt, folkhems- och kvinnohistoria. Brickband finns inte i resten av världen och turisterna tycker att det är spännande, säger Malene.

Hon tycker om skördefesten.

– Enda minus är att det är svårt att vara liten i en så stor fest. Jag har inte pengar till annonsering. Jag hoppas bara att skördefestbesökare vågar droppa mainstream för en stund och besöka något annorlunda, avslutar Malene.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons