Annons

Skördare gallrar träd i motionsslinga

Nu pågår ett gallringsarbete för att glesa ut skogen och naturmarken i Färjestaden. Även i Mörbylånga ska trädbestånd glesas ut.
– Jag tycker det är synd att man använder så stora maskiner. Jag har ju sett vilka spår den lämnar efter sig, säger en boende i svampområdet där gallringen har satt igång.
Färjestaden • Publicerad 19 oktober 2020
Trädavverkning i svampområdet, Färjestaden.
Trädavverkning i svampområdet, Färjestaden.Foto: Natalia Johansson

Nu har arbetet med att gallra och glesa ut skogen i svampområdet börjat (se karta). Längs med vägar har träd fällts och gallringen utförs med en skördare. En skördare är en skogsmaskin som kan både fälla och kvista träden till stockar. ”Områdena kommer att bli betydligt glesare och kan tyvärr se tråkiga ut till en början, men växtligheten kommer återhämta sig med tiden” skriver Mörbylånga kommun på sin hemsida där de informerar om arbetet.

”Både skogen och motionsslingan är otroligt uppskattad. Jag har full förståelse för att man behöver ta ner vissa träd. Men på det här viset, med en så stor skördare, det förstår jag inte”
Agneta Waldenström
De blårutiga markeringarna visar områden som Mörbylånga kommun ska gallra i Färjestaden. Om allt går enligt planerna kommer detta arbete vara klart under vecka 44.
De blårutiga markeringarna visar områden som Mörbylånga kommun ska gallra i Färjestaden. Om allt går enligt planerna kommer detta arbete vara klart under vecka 44.Foto: Mörbylånga kommun

När Ölandsbladet beger sig till svampområdet för att se hur långt i avverkningen man kommit möter vi Agneta Waldenström på cykel. Hon har bott här sedan 1974 och sett hur skogen har vuxit upp. Hon stannar till och växlar några ord om röjningsarbetet som pågår och det blir det tydligt att hon känner oro för när skördaren ska ta sig in på motionsslingan.

Annons

– Jag tycker det är synd att man använder så stora maskiner. Jag har ju sett vilka spår den lämnar efter sig, säger hon.

Motionsslingan används av både privatpersoner och föreningar och är en uppskattad slinga för löpning, hundpromenader, föreningsliv och rekreation.

– Jag känner oro över den förfulning som kommer bli i en miljö som är älskad av så många. Spåren efter avverkningen kommer bestå lång tid framöver. För en del kanske det här skogspartiet är den enda kontakten de har med en skog.

– Både skogen och motionsslingan är otroligt uppskattad. Jag har full förståelse för att man behöver ta ner vissa träd. Men på det här viset, med en så stor skördare, det förstår jag inte.

Agneta Waldenström bor i  svampområdet och tycker det är synd att avverkningen görs med så stor åverkan på marken.
Agneta Waldenström bor i svampområdet och tycker det är synd att avverkningen görs med så stor åverkan på marken.Foto: Natalia Johansson

SPF seniorerna, Solvändan i Färjestaden, anordnar aktiviteterna ”Friskvård i corona”, vilket ofta resulterar i promenader i motionsspåret.

– De här promenaderna är viktigare än någonsin, säger Ami Bachér från organisationen och syftar till vikten av att alla kommer ut och rör på sig, socialiserar och upplever naturen även under pandemin.

– Jag och Annika Cullin (en av de tre personerna som anordnar promenaderna i SPF) känner att en gallring inte är fel. Men jag förutsätter att arbetet görs med varsam hand och att såren i området återställs efteråt.

Helena Ekvall är landskapsingenjör i Mörbylånga kommun och menar att anledningen till att en skördare används är att den når längre än en mindre maskin och därmed inte behöver göra så många vägar.

– En mindre maskin hade inte kunnat ta ner så stora träd som det finns behov av att göra. Även om gallringen skulle ha utförts manuellt, vilket skulle ha tagit mycket längre tid, behövs ändå en maskin för att få ut ris och stockar ur trädbestånden. Entreprenören gör vad han kan för att skona marken. Bland annat läggs körmattor ut på särskilt känsliga ställen och körvägarna görs i möjligaste mån slingriga för att vi ska slippa få raka kala gator i trädbestånden, svarar Helena Ekvall.

Snart ska skördaren in på motionsslingan som liksom övriga gallringsområden kommer få det betydligt glesare mellan träden.

Annons

– Bland annat för att kvarvarande träd ska få så bra förutsättningar som möjligt att få plats att utvecklas på ett bra sätt och för att hålla sig friska och vitala länge. I alla områden finns ett genomgående tänk som främjar naturvärden, säkerhet och artdiversitet.

Arbetet i Färjestaden beräknas vara klart under vecka 44 om allt går enligt kommunens planer, därefter påbörjas projektet i Mörbylånga.

De blårutiga markeringarna visar vilka områden som ska gallras i Mörbylånga. Detta arbete är tänkt att påbörjas så snart arbetet i Färjestaden är klart. Projektet i Mörbylånga är inte lika stort som det i Färjestaden och kommer därmed ta kortare tid.
De blårutiga markeringarna visar vilka områden som ska gallras i Mörbylånga. Detta arbete är tänkt att påbörjas så snart arbetet i Färjestaden är klart. Projektet i Mörbylånga är inte lika stort som det i Färjestaden och kommer därmed ta kortare tid.Foto: Privat
Nu tas träd ned på kommunala naturmarker i Färjestaden.
Nu tas träd ned på kommunala naturmarker i Färjestaden.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons