Annons

SISTA testveckan: Klart VÄRSTA smittan under hela pandemin på Öland

”All time high” för båda öländska kommunerna. En tredjedel av samtliga öländska covid–fall har skett senaste två veckorna. Samtidigt som testningen avslutas.
Öland • Publicerad 10 februari 2022
Siffrorna skjuter i höjden – totalt 756 fall på Öland förra veckan.
Siffrorna skjuter i höjden – totalt 756 fall på Öland förra veckan.Foto: Magnus Anderberg

Senaste statistiken från folkhälsomyndigheten som uppdaterades på torsdagen sammanfattar vecka 5 – den sista då allmänheten har möjlighet att testa sig i Kalmar län. Med andra ord kommer förmodligen antalet fall vara färre vecka 6.

756 smittfall totalt på Öland – flest någonsin. 543 i Mörbylånga kommun – flest någonsin. 213 i Borgholms kommun – flest någonsin.

Annons

Pandemins smittspridning har peakat på Öland senaste två senaste veckorna. De står för totalt 1 485 covid–fall. Nästan exakt en tredjedel av de 4 635 fall som Öland har sett över hela pandemin.

I fortsättningen kommer provtagningen att fokusera på personal och patienter inom hälso- och sjukvården och den kommunala omsorgen.

Region Kalmar län hade presskonferens om läget på onsdagen:

– Det gäller att ha lite sunt förnuft. Smittspridningen är fortsatt hög och man behöver inte dra igång allt på en gång, sa smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Många kontakter är inte bra och man kanske inte ska ha flera fester med olika människor nära varandra. Är det smitta i skolan bör man inte träffa mormor och morfar direkt.

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons