Annons

Restriktionerna är borta: Manar till försiktighet - ”Det gäller att ha lite sunt förnuft”

De allra flesta restriktionerna är borta, men med en fortsatt hög smittspridning manar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till fortsatt försiktighet.
– Det gäller att ha lite sunt förnuft. Smittspridningen är fortsatt hög och man behöver inte dra igång allt på en gång.
Öland • Publicerad 9 februari 2022
Lisa Labbé Sandelin manar till försiktighet trots att restriktionerna tas bort.
Lisa Labbé Sandelin manar till försiktighet trots att restriktionerna tas bort.Foto: Andreas Yngvesson

Även om merparten av restriktionerna togs bort på onsdagen och man inte längre uppmanas att testa sig så är pandemin inte över. Lisa Labbé Sandelin menar att mycket av det som gällde för en vecka sedan gäller även idag.

– Vid symtom ska man stanna hemma och undvika kontakt med andra. Först när man känner sig frisk kan man gå till jobbet. Detta gäller också förskolebarn, först när de är tillräckligt pigga och varit utan feber ett dygn kan de gå tillbaka till förskolan.

Annons

Det går inte längre att hämta testkit i lådor och de allra flesta rekommenderas inte att testa sig även om man har symtom. Hushållskarantänen tas bort.

– De allra flesta ska inte testa sig. De som ska göra det är de som jobbar inom sjukvård och äldreomsorg, de som har hemtjänst eller bor på äldreboende samt om en sjuksköterska eller läkare ber dig att testa dig, säger Labbé Sandelin.

– Fokus ligger nu på att hitta och begränsa smittan bland de grupper som har störst riska att bli sjuka. Där blir det inga stora förändringar.

Labbé Sandelin hoppas att folk tar det lite lugnt och gradvis återgår till att leva precis som innan pandemin.

– Det gäller att ha lite sunt förnuft. Smittspridningen är fortsatt hög och man behöver inte dra igång allt på en gång. Många kontakter är inte bra och man kanske inte ska ha flera fester med olika människor nära varandra. Är det smitta i skolan bör man inte träffa mormor och morfar direkt.

– Men man behöver inte gå runt och vara orolig på samma sätt som i början av pandemin.

I fortsättningen kommer det bli svårt att veta hur utbredd smittan är med Labbé Sandelin tror att vi är nära toppen.

– Det är svårt att veta om vi har nått toppen då man har dragit ner på provtagningen. Ett sätt som används är att titta på virusnivån i avloppsvattnet och där var det fortfarande väldigt höga nivåer i förra veckan. Men på många ställen börjar det gå ner och i Göteborg har det minskat kraftig, så jag tror att vi kan vara nära toppen.

Även om vi inte längre rekommenderas att testa oss tror hon att många fortsatt vill veta.

– Jag tror att många har ett behov att ändå testa sig även om det inte är viktigt om det är covid eller inte. Men det är fritt fram för alla att använda antigentester.

”Man behöver inte gå runt och vara orolig på samma sätt som i början av pandemin.”
Lisa Labbé Sandelin
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons