Annons

Satsar på en hållbar hästnäring

Att som företagare sälja en häst till privatperson kan vara en vansklig affär, i alla fall för säljaren.
– Idag är det samma regler för att köpa en häst, ett levande djur, som att köpa en tröja, säger Sarah Ejermark, kommunikatör på LRF Sydost och hänvisar till konsumentköplagen.
Öland • Publicerad 23 mars 2019
Erica Lindberg berättade om vad LRF Häst är och vad de gör, Carl Dyrendahl från LRF Sydost var moderator under dagen.
Erica Lindberg berättade om vad LRF Häst är och vad de gör, Carl Dyrendahl från LRF Sydost var moderator under dagen.Foto: Natalia Johansson

LRF Häst, är ett utvecklingsprojekt som ägs av LRF Sydost. Här arbetas det aktivt för frågor som rör själva hästföretagandet, alltså inte för sporten. Projektet engagerar sig i en rad olika frågor i allt från att se över krångliga och kostsamma tillstånd som hästägare behöver söka vid byggnation till att se över konsumentköplagen.

Under de två branschdagarna som pågår mellan fredag till lördag deltar människor från olika verksamheter för att ta del av information som berörde temat ”hållbar hästnäring”.

Maria Hjelm Nilsson är projektledare i Häst i Sydost.
Maria Hjelm Nilsson är projektledare i Häst i Sydost.Foto: Natalia Johansson
Annons

Maria Hjelm Nilsson är projektledare i Häst i Sydost och berättar att en viktig del är att skapa en medvetenhet kring hästnäringen hos exempelvis kommuner.

– Att se hästnäringen som en del av varje kommuns näringslivsutveckling. Där man redan jobbar tillsammans med LRF´s olika kommungrupper för att planera, då får man in hästen där också.

Hästen behöver ett visst antal hektar att beta på, både utifrån djurskyddsaspekten och de sociala aspekterna.

– De flesta städer expanderar och det är viktigt att vi belyser vad man då behöver tänka. Syftet är att belysa och synliggöra och helt enkelt tydligt lyfta upp och lyfta fram hästnäringen, säger Maria Hjelm Nilsson.

– En del näringsidkare vill inte ens sälja till privatpersoner för det tycker att det är en för stor osäkerhet med det, säger Erica Lindberg, LRF Häst.
– En del näringsidkare vill inte ens sälja till privatpersoner för det tycker att det är en för stor osäkerhet med det, säger Erica Lindberg, LRF Häst.Foto: Natalia Johansson

Ett av föredragen på fredagen handlade om problematiken kring konsumentköplagen.

– Problematiken är att häst, katt och hund ofta säljs från näringsidkare till privatperson. Levande djur ryms i konsumentköplagen idag, men andra djurslag säljs ofta mellan näringsidkare till näringsidkare och då blir inte lagen giltigt, säger Erica Lindberg, LRF Häst.

Påtalar köparen ett fel inom sex månader så åligger det säljaren att bevisa att felet inte fanns från början.

– Bevisbördan ligger helt på säljaren idag och det är här som det är så svårt när det handlar om en biologisk vara.

Vid ett hästköp byter i regel hästen både ägare, miljö, foder och träningsupplägg vilket så klart kan få betydande konsekvenser för djuret.

– En del näringsidkare vill inte ens sälja till privatpersoner för det tycker att det är en för stor osäkerhet med det.

Annons

Detta är en av många punkter som LRF Häst har arbetat med och här strävar de efter att få till en pragmatisk tillämpning av lagen.

– Man diskuterar nu om man kan skapa en nationell medbestämmanderätt, att man nationellt kan välja om man vill utesluta levande djur i konsumentköplagen. Detta skulle innebära en frihet att agera på ett nationellt plan, dock är inget beslut taget än, säger Erica Lindberg.

Kalmar Läns Landshövding Thomas Carlzon inledde fredagens branschdag.
Kalmar Läns Landshövding Thomas Carlzon inledde fredagens branschdag.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons