Annons

Så tyckte ölänningarna om en kommun: ”Det kan inte bli sämre”

Närmare hundra A4-sidor fullproppade med vitt skilda åsikter om hur Öland bäst möter framtiden - Ölandsbladet har gjort en djupdykning i materialet från opinionsundersökningen ”Öland – en kommun?” och har hittat flera guldkorn.
”Borgholm kan låna in tanten med regndansen vid behov”, ansåg en av de tusentals personer som tyckte till i fritext.
ÖLAND • Publicerad 9 november 2018
Vägval Öland. När ölänningarna själva fick lägga ut texten om framtiden för dagens två kommuner spretade åsikterna åt alla möjliga håll.
Vägval Öland. När ölänningarna själva fick lägga ut texten om framtiden för dagens två kommuner spretade åsikterna åt alla möjliga håll.Foto: Maria Brynielsson

Projektledaren Stefan Carlsson gillar av flera anledningar de åsikter som kom in.

– Dels är det fantastiskt att så många brytt sig och svarat, dels är det mycket bra underlag för kommande strategiska beslut oavsett vilken vägriktning som väljs.

Annons

Någon personligt favorit?

(skratt) – Nej, men det är ett fint material, härligt och spontant på många sätt. Och generellt är de för en kommun mycket rationella i sin argumentation, medan det är mycket känslor i de andra, säger Stefan Carlsson.

”Det är ett fint material, härligt och spontant på många sätt”, säger Stefan Carlsson, projektledare för ”Öland  - en kommun?”
”Det är ett fint material, härligt och spontant på många sätt”, säger Stefan Carlsson, projektledare för ”Öland - en kommun?”Foto: Michael Ståhl

De för en kommun, vilka var i majoritet bland de svarande i onlineunderökningen, var också flitigast vid tangentborden med många och ofta långa synpunkter om finessen i att slå ihop kommunerna, enskilda inlägg på uppemot 800 - 1 000 tecken syns i den kategorin vilka av utrymmesskäl inte får plats här.

De mer kortfattade slå-ihop-anhängarna hade i huvudsak tre budskap med varianter:”En ö - en kommun”, ”Tillsammans är vi starka”, ”Vi får bättre ekonomi.”

”Det är vansinnigt att ha två kommuner. En kommun kan verka för hela Öland.”

Raka på sak, kärnfulla och kompromisslösa - de med åsikten att två kommuner även fortsättningsvis är bäst för Öland var mer ”pang på rödbetan” än filosofisk lagda när de i fritext fick chansen att tycka till.

Dessa fick ändå ihop närmare 20 A4-sidor text och två huvudspår hittas bland inläggen: norra och södra Öland bebos av två helt olika folkslag som mår bäst av att leva i fortsatt avskildhet samt att en kommun gör livet sämre för de som bor på södra Öland. Eller norra. Alternativt både ock.

”Jag tror inte på stordrift, dessutom tycks fullmäktige i Borgholm bestå av många förvirrade individer.”
Borgholmspolitikern Per Lublin - oönskad i Mörbylånga?
Borgholmspolitikern Per Lublin - oönskad i Mörbylånga?Foto: Arkiv

Linje 3 - markant ökad samverkan kommunerna emellan – gillades av 20 procent i undersökningen och flera bland fritextsvararna i den kategorin ser en kommande trestegsraket framför sig: först mer samarbete, sedan sammanslagning på ön och därefter slå ihop med Kalmar.

Ett annat synligt åsiktsspår är att samarbete stoppar en sammanslagning som i sin tur befaras missgynna norra och södra Öland.

”Börja med samverkan, visa att ni kan arbeta tillsammans.””
Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons