Polisanmäler bollattack: ”Framkallande av fara”

Vem kastar bollar på förbipasserande bilar i Köpingsvik?
– Rubriceras som framkallande av fara för annan, säger Thomas Lönnqvist vid Ölandspolisen och räknar in fem enskilda händelser.
På Facebook berättar en bilist om skador för flera tusen kronor efter en bollattack.
KÖPINGSVIK • Publicerad 15 februari 2019
”Framkallande av fara för annan” - flera bilar som åkt igenom Köpingsvik har träffats av  kastade fotbollar.
”Framkallande av fara för annan” - flera bilar som åkt igenom Köpingsvik har träffats av kastade fotbollar.Foto: Michael Ståhl

Tre gånger på kort tid har en och samma bilist fått en större boll kastad på bilen när hon åkt igenom Köpingsvik.

– Vid första tillfället hör hon att det smäller till i bilen och då stannar hon och går ut, men ser inget som kan förklara smällen. Vid andra och tredje tillfället ser hon att en boll kommer flygande innan det smäller till, men hon fick ingen åverkan på bilen någon av gångerna, berättar områdespolis Thomas Lönnqvist och tillägger:

– Så det står alltså någon och kastar boll på bilar som passerar.

Händelserna - i slutet av december samt i början och mitten av januari - rubriceras som framkallande av fara för annan.

– Vill det sig illa kan det orsaka en trafikolycka, det här är inget polisen ser på med blida ögon, säger Thomas Lönnqvist och ser mer än så, nämligen ett mönster i tillvägagångssättet.

– Två av gångerna var på söndagskvällar, vid 20.30 - 21-tiden. Vi har ett bra hum varifrån bollarna kommit och ska undersöka saken vidare.

Anmälaren uppger till polisen att en bekant till henne råkat ut för samma sak och då fått skador på sin bil.

– Och den har också hört av sig till polisen och jag vet att ytterligare en anmälan är på väg. Så vi har tre anmälningar gällande fem händelser.

På Facebook berättar en bilist att en fotboll kastades rakt mot hans bil och träffade höger backspegel som gick sönder, detta när han åkte igenom Köpingsvik och på väg mot Borgholm.

”Ny backspegel, buckla i dörren, högra listen på framrutan - totala reparationskostnaden var på 9 000 kronor”, sägs det i inlägget.

– Det här är förmodligen en tung läderboll och då går saker och ting sönder, kommenterar Thomas Lönnqvist och fortsätter:

– Är det fler som drabbats får man gärna höra av sig till polisen.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.