GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

ÖVERLÄGSET VÄRST – I LANDET: Öland toppar smittspridningen just nu

För första gången under hela pandemin är en öländsk kommun nummer ett på den den mindre smickrande listan med 290 svenska kommuner.
43 fall per 10 000 invånare i Mörbylånga.
Ingen annanstans i Sverige är covid-läget i närheten av så illa som i den öländska kommunen.
Mörbylånga kommun • Publicerad 28 oktober 2021
Kurvan går spikrakt åt fel håll för Mörbylånga kommun.
Kurvan går spikrakt åt fel håll för Mörbylånga kommun.Foto: danyboyfarias

Det är Folkhälsomyndighetens statistik som uppdateras varje torsdag som visar förra veckans (42) smittspridning runt om i landet.

För första gången under hela pandemin är en öländsk kommun i topp.

43 sjukdomsfall per 10 000 invånare i Mörbylånga kommun. 67 totalt. Det är en tredubbling av antal fall jämfört med vecka 41 då det var 22 fall.

Ingen av de andra kommunerna i landet är i närheten.

På andra plats kommer Hällefors med 29 sjukdomsfall per 10 000 invånare. Arjeplog, Gällivare och Köping med 26.

Det är den värsta veckan i Mörbylånga sedan vecka 18 då det var 88 fall totalt, ”all time high” under pandemin.

Borgholms kommun? Fyra fall totalt och förstås långt ner på listan. Inga andra kommuner i länet är i närheten av Mörbylångas smittspridning. Kalmar och Mönsterås är närmst med sex respektive åtta fall per 10 000 invånare.

Ölandsbladet har skrivit ett flertal artiklar om det ”nya” covid–utbrottet på Öland som inneburit fjärrundervisning på skolorna:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.