Annons

Östra skolan börjar byggas – "Äntligen”

– Det har varit en lång och krokig resa alltsedan 2011, men nu är vi där! Det säger utvecklingschef Mattias Mild på CIS dagarna innan schaktningen påbörjas för Östra skolan i Färjestaden.
Färjestaden • Publicerad 4 april 2018 • Uppdaterad 5 april 2018
Mattias Mild och Thomas Ericsson från CIS är glada över att byggnationen av Östra skolan i Färjestaden äntligen är igång. Kommande vecka påbörjas markarbetena.
Mattias Mild och Thomas Ericsson från CIS är glada över att byggnationen av Östra skolan i Färjestaden äntligen är igång. Kommande vecka påbörjas markarbetena.Foto: Maria Wiell

Solen lyser från klarblå himmel när tidningen möter Mattias Mild och Thomas Ericsson från CIS tillsammans med representanter för Framtiden i Färjestaden AB, som äger fastigheten och kommer att bygga skolan.

– Vägen har varit lång och krokig och tidvis har vi väl funderat på hur vi egentligen skall göra. Men strävar alla mot ett mål som man tror på så går det, och nu är vi här, säger utvecklingschef Mattias Mild.

Annons

Kommande vecka påbörjas markarbetena, bland annat med anläggning av vägar. Och i augusti 2019 blir det stor invigning av det största friskolebygget i sydöstra Sverige. Ett år senare skall skolan vara helt klar med elever från förskoleklass till årskurs 9.

Sedan starten har utseendet på skolan ändrats en aning. ”Det är ekonomiska realiteter som har varit avgörande", säger Anders Carlsson från Framtiden i Färjestaden AB.
Sedan starten har utseendet på skolan ändrats en aning. ”Det är ekonomiska realiteter som har varit avgörande", säger Anders Carlsson från Framtiden i Färjestaden AB.Foto: Framtiden i Färjestaden AB

– Det blir som planerat 325 elever när skolan är klar, men i det första skedet startar vi med 200 elever. Det blir åtta klasser från förskoleklass upp till årskurs 8, säger Mattias Mild.

Det fanns under en kort period funderingar på att öka skolans kapacitet till 400 elever, men eftersom det står alltmer klart att Mörbylånga kommun kommer att bygga en ny högstadieskola i Färjestaden så håller CIS kvar vid sin ursprungliga plan.

– Vi vill inte bidra till att det blir mer vad kommunalrådet kallar ”luft i systemet”. Ingen tjänar på en överetablering. Men om kommunen någon gång framöver vill att vi skall bygga ut för att kunna ta emot fler kan det mycket väl bli så, säger vd Thomas Ericsson.

Karin Mörnerstedt är delägare i Framtiden i Färjestaden AB som äger fastigheten och som i sin tur anlitar Nybyggarna till det praktiska arbetet. Hon är klar över varför hon och övriga delägare i företaget har gått in i projektet.

– Färjestaden växer hela tiden och här finns många barn. Det finns ett stort intresse för inflyttning men för att familjer skall ta det klivet måste det finnas bra skolor och vi tror att detta kan bli en sådan.

Om några dagar sätter markarbetena igång på tomten utmed Åkervägen och samtidigt börjar CIS rekrytera pedagoger och övrig personal till Östra skolan.

– De bästa pedagogerna skall arbeta här, pedagoger som vill vara med och riva barriärer, bygga nytt, utvecklas och arbeta för något som de tror på, säger Thomas Ericsson.

På fastigheten utmed Åkervägen i Färjestaden träffades representanter för CIS, som kommer att driva Östra skolan, och Framtiden i Färjestaden AB, som äger fastigheten och tillsammans med Nybyggarna ser till att byggnaden kommer på plats. Fr v Mattias Mild, Thomas Ericsson, Anders Carlsson, Peter Rundgren, Sven-Olof Carlsson, Bengt Åstrand och Karin Mörnerstedt.
På fastigheten utmed Åkervägen i Färjestaden träffades representanter för CIS, som kommer att driva Östra skolan, och Framtiden i Färjestaden AB, som äger fastigheten och tillsammans med Nybyggarna ser till att byggnaden kommer på plats. Fr v Mattias Mild, Thomas Ericsson, Anders Carlsson, Peter Rundgren, Sven-Olof Carlsson, Bengt Åstrand och Karin Mörnerstedt.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons