Annons

Om kabelgrävning i Skäftekärr – ”för oss är det av största vikt att allt görs på rätt sätt”

E.ON vill så långt det är möjligt säkerställa att något liknande inte skall inträffa igen. ”Vi har missat, det ser vi mycket allvarligt på.”
Det beskedet ger företagets pressavdelning med anledning av det misstänkta fornminnesbrottet i Skäftekärr.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Skäftekärr • Publicerad 25 mars 2021 • Uppdaterad 26 mars 2021
När E.ON skulle gräva ner elkablar på norra Öland missade de att söka tillstånd hos länsstyrelsens kulturmiljöenhet. ”Något sådant skall aldrig inträfffa igen.”
När E.ON skulle gräva ner elkablar på norra Öland missade de att söka tillstånd hos länsstyrelsens kulturmiljöenhet. ”Något sådant skall aldrig inträfffa igen.”Foto: Staffan Arvegård /N

Vi har fått besked om att en polisanmälan har gjorts. Nu avvaktar vi åklagarens beslut om förundersökning, säger Filip Annas som är presschef vid E.ON.

Han konstaterar att företaget och entreprenören har missat att kontakta kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen för att få deras bedömning om hur arbetet kan utföras på den aktuella platsen.

Annons

– Det är naturligtvis beklagligt och något vi ser mycket allvarligt på. För oss är det av största vikt att allt görs på rätt sätt med största möjliga hänsyn och att alla tillstånd är på plats.

Filip Annas har varit presschef på E.ON sedan en tid. På frågan om företaget tidigare har varit inblandad i ärenden som handlar om fornminnesbrott svarar han på mail.

– Under min tid på E.ON känner jag inte till att det ska ha skett något liknande på Öland.

Efter upptäckten av pågående grävningar och polisanmälningar har E.ON tillsammans med sin entreprenör sett över vilka rutiner som behöver uppdateras. Företagets entreprenör har bland annat en löpande dialog med länsstyrelsens kulturmiljöenhet om vilka arbeten som kan fortsätta och på vilket sätt.

– Något liknande skall inte inträffa igen, säger Filip Annas.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons