Annons

Ölandsdräkten - föredrag på Högby hembygdförenings årsmöte

Högby hembygdsförenings årsmöte den 10 mars inleddes av ordförande Bertil Karlsson med en kort återblick över det gångna  året. Han påminde också om föreningens uppgift att bevara kulturarvet och uppmanade de närvarande att komma med förslag på vad som skall göras.
Högby • Publicerad 18 mars 2019
Kronprinsessan Victoria bär alltid Ölandsdräkt i samband med firandet av Victoriadagen.
Kronprinsessan Victoria bär alltid Ölandsdräkt i samband med firandet av Victoriadagen.Foto: Marcus Walkin

Av verksamhetsberättelsen framgår att föreningen har 558 medlemmar och att de flitiga byombuden har sålt 490 exemplar av Öländsk Bygd. Under året har arbetsdagar genomförts vid hembygdsgården. Bland annat har ena sidan av taken på kyrkstallarna tjärats.

Traditionsenligt firades midsommar i samarbete med kyrkan på midsommardagen. Hembygdsdagen genomfördes i år som en gammaldags marknad vid kyrkstallarna. Från scenen medverkade Thomas Johansson som berättade om Ölandssnipan och Ulf Wickbom talade under rubriken En by på norra Öland. Båda föredragen var mycket uppskattade. Johan Barkewall bjöd på omtyckta rundvandringar i Högby kyrka.

Annons

Två cykelutflykter med frågor och uppskattade studiebesök liksom grillafton och glöggafton har också stått på programmet.

Hembygdsdagen 2019 kommer att firas med marknad vid kyrkstallarna den 7 juli och redan nu kan meddelas att Jan Mikaelsson kommer att tala.

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar och kaffe med lika sedvanlig citronpaj överlämnades ordet till Sonja Johansson som kunnigt berättade om folkdräktens historia, främst om ölandsdräktens.

Ölandsdräkten är konstruerad på initiativ av drottning Victoria 1903 i samarbete med Nordiska museet. Drottningens dräkt kan för övrigt ses på Forngården i Borgholm. Drottningen hade förstås inget förkläde utan ett bälte. Färgen på livstycket är olika på dräkterna på norra och södra Öland; blått livstycke och rött förkläde har man på norra Öland. Det är den dräkt som tagits fram av hemslöjden på1930-talet. Till den hör också en överdel med stråveck som har kommit från en grön ylleklänning som fanns bland öländska plagg som lämnats in på Nordiska museet under 1800-talet.

Bland dokumenterade plagg finns en överdel med trekvartslång ärm och utan krage. Kjolen i sämskat skinn har på de flesta öländska dräkter ersatts av en gul yllekjol. Ett antal livstycken har hittats på olika platser på Öland.

Något egentligt ytterplagg har inte hittats, utan varma sköna schalar som vävts i ull användes. För övrigt tog man på sig flera par byxor och kjolar för att inte frysa.

Den manliga dräkten består av knäbyxor i sämskat skinn, linneskjorta, väst och en tröja. Tröjan var också i sämskat skinn och sägs härröra från Persnäs. Den kan man se på forngården i Borgholm.

Ullstrumpor och vackra strumpeband hör också till.

En riktig folkdräkt skall sys för hand eftersom det var så från början. Sonja hävdar att hade de haft symaskiner så hade de säkert använt dem. En vackert broderad sjal hör också till, men det har också förekommit att man använt köpta sjalar. Sonja berättade också att små pojkar och flickor hade likadana koltar. Föredraget innehöll mycket sakkunnig information och det är bara att beklaga att inte alla medlemmar var närvarande den här kvällen.

Tre medlemmar kom iklädda vackra folkdräkter. En ölandsdräkt, en finsk dräkt från Åbotrakten och en mansdräkt från Rättvik, vilka alla presenterades för publiken.

Annons

I styrelsen för Högby hembygdsförening ingår Bertil Karlsson, Linnea Jonzon, Gösta Petersson, Yvonne Nyhlén, Egon Erlandsson, Ingvar Nilsson, Mats Bergman, Liselott Barkstedt och Margareta Ekstrand Nilsson. Ersättare är Hans Olsson och Kim Teleman.

M.E.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons