Annons

Nytt år med nya frågor för Helena från Eriksöre

Du och jag får bestämma mer över länet och dess utveckling. Det är den stora skillnaden när Region Kalmar län bildas efter nyår. För regionutvecklingsdirektör Helena Nilsson blir det större förändringar.
Kalmar län • Publicerad 28 december 2018
Helena Nilsson från Eriksöre har arbetat på Regionförbundet i många år, sedan mars 2015 som regiondirektör. Efter nyår blir hon regional utvecklingsdirektör med ansvar för såväl tidigare som några nya frågor.
Helena Nilsson från Eriksöre har arbetat på Regionförbundet i många år, sedan mars 2015 som regiondirektör. Efter nyår blir hon regional utvecklingsdirektör med ansvar för såväl tidigare som några nya frågor.Foto: Maria Wiell

– Medborgarna kommer inte att märka så stora förändringar initialt när landstinget och regionförbundet går samman i en gemensam organisation vid nyår. Däremot på sikt kommer det att märkas att det sker kraftfulla satsningar kopplat till regional utveckling. Viktigt är att det blir upp till medborgarna vilka politiker som skall leda utvecklingen i länet.

Det säger Helena Nilsson från Eriksöre som är regiondirektör sedan mars 2015. Efter nyår fortsätter hon som ansvarig för utvecklingsfrågorna i länet. Ingeborg Eriksson blir ny regiondirektör med ansvar för det som idag ryms inom landstinget och det område som heter Regional utveckling..

Annons

I Kalmar län bildades regionförbundet 1997 och har sedan dess haft det formella ansvaret för region utveckling i länet. Den politiska ledningen har bestått av ledamöter som har utsetts av partierna. Sedan i höstas är det medborgarna som i de allmänna valen utser fullmäktige, Region Kalmar läns högsta beslutande organ.

– Förbundets verksamhet har primärt vänt sig till kommunerna, företag och andra organisationer. Vårt arbetssätt har varit att i samverkan med andra aktörer driva utvecklingsfrågor som är viktiga för länet. Vi har tagit initiativ, samordnat och uppmuntrat aktörer till att driva utvecklingsinsatser. Vi har också kunnat ge ekonomiskt stöd till näringslivet och andra som driver utvecklingsinsatser, säger Helena Nilsson.

Regionförbundet har också haft statliga uppdrag. Det gäller bland annat utvecklingen av och bidrag till infrastruktur som vägar, järnvägar och fiber.

– Vi har fått statliga anslag som vi har kunnat fördela. Det fortsätter på samma sätt men nu får vi också möjlighet att med egna medel utveckla regionen.

Från nyår får Helena Nilsson och hennes kollegor inom området Regional Utveckling ansvar för ett par nya området. Det handlar om kultur, folkhälsa samt länets fyra folkhögskolor i Vimmerby, Gamleby, Högalid och på Öland.

– Folkhälsa handlar inte om sjukvård, istället handlar det om förebyggande insatser för en god hälsa. En god hälsa har också en tydlig koppling till andra frågor som vi arbetar med, till exempel arbetsmarknad, utbildning och våra fysiska miljöer i samhället. Liksom nu blir vår uppgift att driva, samordna och stötta insatser där andra är involverade.

– Vad gäller den fysiska planeringen skall vi synliggöra och underlätta samband. Det är viktigt att kommungränser inte försvårar människors vardag, exempelvis för dem som pendlar mellan olika kommuner.

När landstinget och regionförbundet går samman till Region Kalmar län blir det samma struktur över hela landet.

Helena Nilsson och några av hennes kollegor kommer fram till september nästa år att ha sin arbetsplats på Nygatan i Kalmar. Andra kommer att flytta till nya adresser redan 1 januari. ”Det är klart att det blir en förändring när vårt arbetslag splittras till olika arbetsplatser.”
Helena Nilsson och några av hennes kollegor kommer fram till september nästa år att ha sin arbetsplats på Nygatan i Kalmar. Andra kommer att flytta till nya adresser redan 1 januari. ”Det är klart att det blir en förändring när vårt arbetslag splittras till olika arbetsplatser.”Foto: Maria Wiell

Varför är det då så viktigt att genomföra den här förändringen?

– Det finns flera fördelar. Vi får en större kraft när två organisationer blir en, där vi samlar utvecklingsfrågorna och tar hjälp av varandra. Det blir ett ökat demokratiskt inflytande när det blir direktval av den politiska ledningen och vi får en egen skattekraft, säger Helena Nilsson.

Annons

De två sistnämnda delarna känns igen från landstingets organisation men är helt nytt för Regionförbundet.

Många har nog hört talas om att landstinget försvinner och att Region Kalmar län bildas men kan ha svårt att förstå varför och vad det innebär?

– Det kan jag förstå, det är egentligen främst en politisk förändring. Det som medborgarna kommer att märka tydligast är att det blir en helt ny symbol på bland annat kallelser från sjukvården och på bussarna.

– Men förändringen skall ju också på lång sikt innebära att vi bland annat blir tydligare och starkare i våra kontakter med staten. Och att både rena landstingsfrågor som länets utveckling kommer att styras direkt av folkvalda politiker. Jag tror att det blir mer debatt kring olika utvecklingsfrågor, säger Helena.

Hon nämner e-hälsa som ett område där regional utveckling möter ett tydligt behov från hälso- och sjukvården inom det som idag är landstinget.

– Det finns så mycket bra saker som kan utvecklas genom e-hälsan. Genom digitala tjänster kan man underlätta för både patient och personal o säkerställa kvalitén. E-hälsa kan bidra till att utveckla både hälso- och sjukvården och bidra till regionala utveckling bland annat genom innovationer och nya arbetstillfällen.

Den politiska organisationen består av regionfullmäktige med 67 folkvalda politiker som högsta beslutande organ. I regionstyrelsen sitter 15 folkvalda politiker.
Den politiska organisationen består av regionfullmäktige med 67 folkvalda politiker som högsta beslutande organ. I regionstyrelsen sitter 15 folkvalda politiker.Foto: Region Kalmar län

Det finns flera fördelar som hon ser det. Regionen blir framförallt en mer kraftfull organisation utifrån gemensamma politiska prioriteringar. Den politiska strukturen med dess olika nivåer kommer likna den kommunala. Det kommer att fungera precis som i kommunala fullmäktigesamlingar, att det blir en politisk debatt med majoritetsbeslut. Å andra sidan kan det innebära att det blir längre beslutsprocesser.

– Allt har en plus- och en minussida, så är det med allting. Demokrati tar tid och det måste det få göra.

Till den nya organisationen knyts ett länsberedningsråd, vilket är helt nytt. Det sker efter önskemål från de olika kommunerna och i rådet sitter kommunstyrelsernas ordföranden (KSO).

– Det är personliga platser, bara KSO från länets tolv kommuner kommer att sitta där och ha inflytande på samtliga frågor som finns i Region Kalmar län. Det är jätteviktigt att det finns en stark koppling mellan länets kommuner och regionen.

Helena Nilsson bor i Eriksöre på Öland och känner sitt Öland väl.
Helena Nilsson bor i Eriksöre på Öland och känner sitt Öland väl.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons