Ny politisk organisation - högre arvoden

Trots att kostnaden för arvoden inte skulle tas upp vid beslutet av den nya politiska organisationen, så blev det ändå en lång diskussion kring ämnet under tisdagens kommunfullmäktige.
Mörbylånga • Publicerad 19 juni 2018 • Uppdaterad 20 juni 2018
– Det har varit spännande och lett till mycket diskussioner. Ni sa att vi skulle rensa bordet så mycket som det gick, och det har vi gjort, säger Kent Ingvarsson, beredningens ordförande.
– Det har varit spännande och lett till mycket diskussioner. Ni sa att vi skulle rensa bordet så mycket som det gick, och det har vi gjort, säger Kent Ingvarsson, beredningens ordförande.Foto: Natalia Johansson

Beredningens ordförande Kent Ingvarsson (M) beskrev det senaste årets arbete med slutbetänkande - Beredningen av utvärdering och justering av den politiska organisationen.

– Det har varit spännande och lett till mycket diskussioner. Ni sa att vi skulle rensa bordet så mycket som det gick, och det har vi gjort, säger Kent Ingvarsson och berättar att inför varje mandatperiod ska den politiska organisationen utvärderas. Modellen med utskott har som tidigare rapporterats om, inte fungerat som det vara avsett.

Förslagen från beredningen innebär en kommunstyrelse och fyra facknämnder, valnämnden då oräknad. De fyra nämnderna är socialnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, utbildningsnämnden samt kultur - och tillväxtnämnden.

– Det har varit ett mycket intressant arbete och vi har diskuterat upp och ner. Det förslaget som finns nu är det vi är mest nöjda med. Vi har varit duktiga på att kompromissa. Vi har tänkt på kommunen, på ett bra sätt. Vi skulle inte prata om pengar och arvoden, sa kommunfullmäktiges ordförande, men om vi får nämnder på nio - fem så tror jag att det här kommer löna sig, säger Gunilla Karlsson (C) och betonar att kommunstyrelsen har haft för mycket att göra och inte hunnit med.

Hon menade att de nya nämnderna skulle gå mer på djupet samt bli billigare i längden. Beredningens förslag medför en kostnad på 1,7 miljoner kronor, detta genererar en ökad kostnad med 30 procent mer än vad det kostar i dagsläget.

Men det här med ekonomin var något om brusade upp bland flera ledamöter.

– Vi vet alla att budgeten för 2019 blir tuff. Det föreslås en höjning av arvode för första och andra vice-ordförande i kommunstyrelsen. Hela förslaget kommer alltså att kosta 1,7 miljoner. I underlaget finns även yttranden från vår kommundirektör där hon bland annat uttalar sig om oro just över ekonomi. Ska vi lyssna på det och ta det till oss? Jag är medveten om att det måste få kosta lite, men det här är en väldigt hög kostnad, säger Eva Folkesdotter -Paradis (M).

Vidare beskriver hon att kommunen står framför ett svårt ekonomiskt läge framöver och föreslog att istället minska antalet ledamöter i nämnderna till sju ordinarie och tre ersättare samt att första och vice ordförande i kommunstyrelsens arvoden ska begränsas till 50 procent plus möjlighet till sammanträdesarvodet.

– Men vi moderater, vi vill med vårt förslag minska kostnaderna med 680 000 kronor per år. Det är att ta ansvar för ekonomi, vilket vi moderater gör, säger Eva Folkesdotter -Paradis.

Efter voteringen gick beredningens förslag igenom.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.