Annons

Ny ordförande i Ölandsklubben

Ölandsklubben i Stockholm höll under söndagen de 18 november sitt höstmöte i närvaro av 59 medlemmar i Gustav Vasa Församlingshus, Västmannagatan 63 vid Gustav Vasa kyrka.
Stockholm • Publicerad 20 november 2018
Avgående ordföranden Rolf Attoff och nyvalde ordföranden Ann-Marie Thorsén.
Avgående ordföranden Rolf Attoff och nyvalde ordföranden Ann-Marie Thorsén.

Sedan avgående ordföranden Rolf Attoff hälsat de närvarande 59 medlemmarna välkomna förklarades mötet öppnat och Rolf Attoff valdes att leda förhandlingarna och till sekreterare utsågs förre ordföranden Göran Walander då avgående sekreteraren Henrietta Göbel var på utlandsresa. Klubbmästaren Ingrid Bergquist, som omvaldes som klubbmästare, födelsedagsuppvaktades med en blomsterbukett av ordföranden innan val av styrelse vidtog. Då såväl ordföranden Rolf Attoffn som sekreteraren Henrietta Göbel ville lämna styrelsen valdes Ann-Marie Thorsén till ny ordförande. Ann-Marie Thorsén är välkänd i klubben och har verkat under många år som klubbmästare. Hon är sjukgymnast och lärare vid Sjukgymnasthögskolan vid Karolinska Institutet.

Sekreterarposten är vakant fram till vårmötet och som övriga ledamöter omvaldes Ken Larsson till skattmästare, Martin Fogelberg som ordförande i stipendiekommittén samt nyvaldes Robert Runnemark till styrelseledamot. Håkan Ihrén och Anders Jonsson valdes till revisorer och Åke Pettersson till suppleant. Valberedningen består av Rolf Attoff och Tom Anderzén. Vårmötet äger rum den 4 april 2019.

Annons

Martin Fogelberg redogjorde för ansökningarna till bidrag ur Ölandsfonden och Falks fond och klubben beslöt i enlighet med kommitténs att utdela följande bidrag: För dokumentation av öländsk folkmusik genom Himmelsberga Hembygsmuseum utgjorde bidraget 11.000 kr, Ölands Järnväg fick 10.00 kr till inköp av en lokomotor, Capellagården får 10.000 kr till renovering av M Måås Fjetterström-matta och Tord Rosenqvist vid Galleri Malou får 8.000 kr till konstnärsbiografi över konstnären Sven-Bertil Svensson. Vidare fick Ölands museum i Himmelsberga 8.000 kr till en sommarutställning om det öländska arbetslivet och Annnica Hedman erhöll 8.000 kr till Ölandsguidernas hemsida. 5.000 kr utdelades till dikt-dans- och musikföreställningen "Bannlyst Prästinnna" och Djupviks kvarnförening fick 5.000 kr till bok om Djupviks historia och samma belopp erhöll Persnäs Hembygdsförening för golvrenovering av hemvärnsbarack. Borgholms Bio får 5.000 kr till innanglas och musikalen "Skatten vid Bromossens källa" tilldelas 5.000 kr som bidrag till järnålderskläder.

5.000 kr tilldelades envar av Ölands Blåsarensemble, Runstens hembygdsförening för renovering av hembygdsgården och Glömminge föreningshus för renovering av huset. Slutligen utdelades ur Ölandsfonden 3.000 kr till luftvärmepump vid Störlinge Lantbruks & Motormuseum och 2.000 kr gavs till journalisten Ulf Wickbom för hans bok om Hunderum.

Från Falks fond avseende underhåll och restaurering av kvarnarna på Öland gavs 10.000 kr till kvarnen vid Kackelstugan och samma belopp gavs till Tryggestad byalag för underhåll av kvarnarna. För renovering av kvarnen i Nyby Källa utdelades 8.000 kr och 5.000 kr gavs till renovering av trädäck vid Strandtorps kvarn och samma belopp fick Glabo kvarn i Löttorp för underhåll och slutligen gavs 4.000 kr till ny brostock vid kvarnen i Bjärby i Färjestaden.

Ölandsklubbens Stora pris tilldelades Pav Johnsson för dennes verksamhet som lärare, biolog, folkbildare, exkursionsledare, naturguide och författare. Via sitt arbete som uppskattad kärare vid Ölands Folkhögskola i Torslunda var han under flera år delaktig i ett utbytesprojekt med Västra Kapprovinsen i Sydafrika och har ordnat gruppresor dit med fokus på fåglar samt landets historia, natur och kultur. Han har även varit huvudredaktör för den kritikerrosade boken "Ölands Fåglar" som prisats av Svensk Bokkonst som en av 2015 års vackraste böcker. Pav var även år 2017 deltagare i televisionens satsning "Det stora fågeläventyret" och har spelat en mycket aktiv roll inom Ölands Ornitologiska Förening. Priset utdelas vid Ölandsklubbens vårmötet den 4 april 2019. Han hyllades i Kalmar under måndagen med blommor av Catharina Lindencrona och Rolf Nilsson vilka är medlemmar i priskommittén.

Som nya medlemmar i Ölandsklubben invaldes Gunnel och Peter Möller, Ulla Warolén, Eva Ingemarsson, Hans Klasén, Katrin Ejdefelt, Karin och Lennart Aldestam, Lars och Neta Ohlsén samt Ann Duker.

Medlemmen Jan-Peter Duker har varit mångårig ordförande i kalmarklubben Brage N3 som är en studentförening för elever från gymnasiet i Kalmar och han hälsade nya medlemmar välkomna dit. Föreningen är öppen för dem som varit elever vid Storskolan i Kalmar, senare omdöpt till Kalmar Högre Allmänna Läroverk och skolan heter som bekant numera Stagneliusskolan.

Sedan de goda kroppkakorna avnjutits höll författaren Johan Theorin, barnbarnsbarn till den kände skepparen/skeppsmäklaren David Gerlofsson från Borgholm, ett inspirerande föredrag om de dramatiska händelserna på Öland under 1300-talet under rubriken "När Borgholm föll" och han talade om sin nyutkomna bok "Slaget om Salajak" och om sin planerade bokserie. Han berättade vidare om de svenska kungarnas och prinsarna förslagenhet och list avseende händelserna vid den kända Håtunaleken och vid Nyköpings Gästabud och om detta orossekel som såg sitt slut först när den starka och förutseende drottningen Margareta av Danmark såg till att säkra freden mellan Sverige, Norge och Danmark genom bildandet av Kalmarunionen 1397.

Kvällen avslutades på sedvanligt manér med att man unisont sjöng Ölandssången.

Göran Walander

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons