Annons

Peter Boström: Njut av det som njutas kan!

2020 blev ett år som inget annat. Men en sak kan vi vara säkra på - färgerna över den öländska hösten kommer att vara lika vackra som vanligt.
Peter BoströmSkicka e-post
Publicerad 23 september 2020
Peter Boström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är flera i bekantskapskretsen som återkommit till det, hur fint vi har det på hemmaplan.

2020 var året då vi lärde oss ett nytt ord - ”hemester”. Det var också då vi lärde oss mer om vår egna hembygd än vi trodde var möjligt.

Annons

Stigar vi aldrig tidigare vandrat, platser från förr som var evigheter sedan vi senast besökte dem.

Ölands Skördefest ställs in. Men hösten på Öland gör det inte.

Jag tänker springa ut på Alvaret en krispig höstmorgon när morgondiset dröjer sig kvar och bildar slöjor över landskapet. Den röda solen som stiger upp över kalkstensplattan och låter enbuskarna kasta långa skuggor.

Drar in hösten i mina lungor och känner doften av fuktig jord och ljung. Lyssnar till stillheten. Inte helt tyst, för det är det aldrig på Öland. Det kan vara vinden, ett sträck med tranor, mjölkbilen på väg mellan Stenåsa och Resmo eller en av alla dessa kyrkklockor som klämtar på långt håll.

Efter min runda lägger jag mig ned på en kalkstenshäll, varm av solens strålar. Njuter av att vara en del av Öland. Låter mig fyllas av energi.

I höst bjuder vi in till vår ö med försiktighet. Kom in i den öländska höst-lunken med oss som bor här!

Inga stora evenemang, men ön är öppen för dig som kommer. Om några veckor går ön in mer i vinterdvala, men innan dess så vill lantbrukarna dela med sig av sina grödor, konstnärerna av sin konst och restaurangerna ger sina gäster några sista veckor att äta gott.

2020 blev en märklig besökssäsong. Men många ölänningar är överens om att den blev bättre än de befarat där i månadsskiftet mars-april, när chocken kom över både Öland och världen.

Då visste ingen hur det skulle bli. Det gäller väl fortfarande nu i höst, men vattnet har fortsatt rinna genom Kalmarsund och de allra flesta av oss har kunnat leva tämligen normalt.

Ölänning eller fastlänning, en god höst vill vi tillägna er. Njut av det som njutas kan!

Annons
Annons
Annons
Annons