Nattens åska och ösregn – slutet för extremvärmen

Fredagsnattens åska med ösregn knockade extremvärmen med dagar kring 30-strecket - nu är den mer normala svenska sommaren här.
– Vi går mot ostadigare väder och max 20 - 22 grader, säger meteorolog Emilie Karlsson på SMHI.
ÖLAND • Publicerad 10 augusti 2018
Blixt och dunder - nattens åska och regn var slutet på värmeböljan, nu väntar mer normal svensk sommar.
Blixt och dunder - nattens åska och regn var slutet på värmeböljan, nu väntar mer normal svensk sommar.Foto: Sune Karlsson

Från söder, och sammanhängande med det lågtryck som passerar landet i dag (fredag) med kraftig åska samt skyfallsliknande regn i sin front, svepte ett smalt och intensivt åskband in över Öland vid 04-tiden och hade ösregn med sig - törstade vattentunnor fylldes bokstavligen blixtsnabbt och gator översvämmades.

– För en ganska kort stund, men det regnade ganska bra när det väl regnade, konstaterar meteorolog Emelie Karlsson på SMHI.

Mätstationen Norra Möckleby, med ökentorra 0,2 millimeter i juli månad och enligt SMHI landets torraste plats under perioden maj - juli, fick 5,8 millimeter.

– Det tog inte mer än en halvtimme, kanske mindre än så, säger väderobservatör Anders Jonsson efter att ha tömt den SMHI-kontrollerade nederbördsmätaren hemmavid.

– 5,8 är nästan hälften av det vi fick under från den 1 maj fram till regnet i natt, tillägger Hagby-bon.

Conny Johansson, SMHI:s samt Ölandsbladets väderman i Störlinge, vaknade som många andra av åskan och kunde några timmar senare mäta upp den samlade nederbörden.

– Här fick vi 4,1 millimeter. Så det rensade upp en hel del. Men det har säkert kommit mer åt Räpplinge och Borgholm till, berättar denne.

Stationen i Löttorp hade enligt Emelie Karlsson på SMHI 1,7 millimeter.

– Sedan har jag bara 0,9 på södra udden och ingenting, noll, på norra udden. Vilket känns lite märkligt, men det är de värden jag har, säger SMHI-meteorologen och konstaterar att kallfrontspassagen är slutet på den långvariga värmeböljan med 30 grader eller mer på termometern.

– Tittar jag framåt finns den värmen inte alls, nu är vi tillbaka till mer normala sommartemperaturer, dagar med max 20-22 grader.

Och mer nederbörd?

– Generellt går vi mot mer ostadigare väder, det är mycket bättre chans för regn nu än tidigare. Vi har flera sådana här områden som ska passera och som på sina håll kan ge kraftigt regn. För Ölands del kan det komma någonting i morgon (lördag) också, sedan är det svårt att säga exakt var det kommer mest regn, det är lokala skillnader.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.