May-Anita har gjort kaféet till bygdens knutpunkt
Vi besöker kaféet precis när ägaren May-Anita Brevik står i köket och har fullt sjå med att få fyra Budapestrullar färdiga för leverans. Utanför står upphämtaren och trampar, eftersom bakningen har blivit något försenad.
– Det är tur att jag tycker om att åka jobba under stress, säger May-Anita medan hon brer ett tjockt lager grädde på den nötbeströdda marängbottnen.
Kaféet är öppet året runt, och har många trogna stamgäster. May-Anita får också en hel del beställningar från privatpersoner och företag i närområdet.
– Många säger att Mörbylångaborna är så svåra, men jag känner ett otroligt stöd från byn. Folk ställer upp och är jättegulliga, jag känner att jag har en hel by med mig.
Under det senaste halvåret har byn drabbats av två bakslag, då både Ölands bank och Coop-butiken inom en vecka meddelade att de skulle stänga sina verksamheter.
Sedan dess har byn mobiliserat egna grupper och i samarbete med kommunen pågår ett arbete för att lyfta Mörbylånga. Mycket av det arbetet har skett på just Söderbönor. Kaféet har blivit en mötesplats och en knutpunkt för byborna. Men May-Anita Brevik vill inte ta åt sig äran av det.
– Vi har ett ömsesidigt utbyte. Har man en lokal så ska den nyttjas för aktiviteter i byn. Det är jätteviktigt att hjälpas åt i ett samhälle där man lever och bor.
Innan May-Anita slog in på kaféspåret var hon anställd som webbdesigner och teknisk support vid ett företag. Numera har hon bakat så många bullar att hon tappat räkningen.
– Jag törs inte ens tänka på det, jag som aldrig har bakat förut. Mina barn fick aldrig hembakat. Men min mamma sade alltid att det man inte lärt sig kan man lära sig senare, och så är det nog, säger hon och strör hallon över grädden.
Allt i kaféet bakar hon själv. Kakor, fikabröd, matbröd, pajer. Och den mest populära av dem alla är just Budapestrullen.
– Det kanske är för att jag bakar den från grunden, jag separerar till och med äggvitorna för hand. Många bagerier köper in färdiga bottnar från en grossist.
Hon utvecklar ständigt nya recept. Inför sommaren har hon tagit sig an öländska gråärtor samt vita och svarta bönor.
– Av gråärtorna gör jag en hummus och på bönorna ska jag baka knäckebröd.
Hon ska också sälja påsar med ärtor och skicka med brödreceptet.
– Jag har många kunder som efterfrågar receptet på ett bröd som serverades på ett konditori här för längesedan. Men det receptet följde med den kvinnan i graven, det är så synd. Det är bättre att man delar med sig.
I May-Anitas huvud bubblar det av idéer för hur hon kan utveckla sin verksamhet. Men först ska det vara sommar, då kaféet växlar upp flera snäpp med intensiv bakning och utökad personalstyrka för att kunna möta alla sommargäster.