1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledaren: ”Skyll inte på turisterna om siffrorna sticker iväg!”

Skyll inte bara på sommargästerna om antalet covidpatienter ökar i nästa vecka!
”Jag vet i alla fall en sak och det är att vi inte enbart kan skylla på ”turisterna” om siffrorna börjar stiga igen. Hoppas att midsommarfirandet var värt det!”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Det har aldrig någonsin setts fler långbord på Öland än under den gångna midsommarhelgen. På något sätt var det som att luften gick ur ölänningarna. Fram till midsommar gick bra, sen...

Det var dans kring midsommarstänger, lövade traktorvagnar, dukade långbord, padeltennis, fikamys och gud vet vad. Sociala medier fullständigt svämmade över av bilder där midsommarfirandet på Öland pågick som om det där andra inte fanns längre...om det ens har funnits...vad hette det nu igen?

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Som ölänning får jag en kollektiv klump i magen. Så mycket som vi ölänningar har skuldbelagt ”sommargästerna”. Det där om att ”ta inte hit smittan”!

Och sedan kommer midsommarnubben fram och där går sansen fullständigt ur ölänningen.

Vad hände med att hålla avstånd?

Det där med att skydda våra äldre?

Jodå, det gick ju bra. Vi höll siffrorna nere, hjälptes åt, bad fritidshusägarna ”stanna hemma”.

Men midsommar är ju midsommar! Klart att traditioner måste hållas vid liv - kompisgänget, släkten, morfar och grannarna - lite virus får inte hindra att vi samlas till midsommar, väl!?

Herregud säger jag bara.

Det är ju nu faran är som störst för vår del av landet. Egentligen är det ju nu som vi borde tänka mer på avstånden, jobba hemifrån och tvätta händerna. Varför skulle vi hålla krisledningsnämnden öppen på Öland när krisen var i Stockholm, det är ju nu när krisledningen stängs som risken är som störst att vi behöver den!

En vän har i veckan haft båda sina föräldrar inlagda på sjukhuset, svävandes mellan liv och död. Hon jobbar också som specialistsjuksköterska och, jag lovar, har sett mer covidfall än både du och jag.

Hur reagerar hon när hon ser alla dessa gruppbilder där gemensamma bekanta har armarna om varandras axlar framför jordgubbstårtan? Jag vet inte för jag hann inte fråga henne. Det är mycket som ska hinnas med och mycket som är viktigare än sociala medier när båda ens föräldrar covidvårdas på sjukhus.

Under måndagen var 21 personer inlagda på sjukhus i Kalmar län med anledning av covid, tre vårdas i respirator. 28 personer har avlidit på sjukhus.

Hur ser siffrorna ut om åtta-tio dagar?

Det vet vi inte. Men jag vet i alla fall en sak och det är att vi inte enbart kan skylla på ”turisterna” om siffrorna börjar stiga igen.

Hoppas att midsommarfirandet var värt det!

Läs mer

Sport

Degis föll tungt i comebacken

”Det trodde jag aldrig”

Sport

Slut: Tung comeback på Alunvallen

SSG gästade Degerhamn i den sista ÖM-kvarten.

Öland

Dieselstöld på camping

Trots stark diesellukt sa de två personerna att de inte visste något alls om den diesel som ordningsvakterna på campingen nyss sett slangas ur en traktorgrävare.

Sport

Nationaldagen i Haga Park höll världsklass

Flera svenskar placerar sig på världsrankinglista

Öland

Färjestaden: Polisen vill ha tips om branden

Nu efterlyser polisen tips från allmänheten, om någon sett eller hört något som kan sättas i samband med branden.

Öland

Borgholm: Väktare för att hålla avstånd

Borgholms kommun har beslutat att anlita väktare/värdar i Borgholms stad för att på så sätt bidra till att uppmärksamma vikten av att hålla avstånd.