GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Skulle man kunna få be om en liten politisk debatt?

Efter att ha lyssnat på Mörbylångas fullmäktige i måndags kväll så undrar jag varför vi överhuvudtaget ska upprätta skattemedel på en sådan verksamhet.
Publicerad 27 februari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det fattas beslut i Mörbylånga kommunfullmäktige. Men det är sällan några argument eller debatter. ”Som kommuninvånare skulle jag vilja veta hur och varför man fattar sina beslut”, säger Ölandsbladets chefredaktör
Det fattas beslut i Mörbylånga kommunfullmäktige. Men det är sällan några argument eller debatter. ”Som kommuninvånare skulle jag vilja veta hur och varför man fattar sina beslut”, säger Ölandsbladets chefredaktör

Ett kommunalt fullmäktigemöte är det finaste vi har när det gäller vår demokrati. Det är den allra yttersta spetsen av vårt folkstyre, den där i stort sett alla frågor berör oss som bor på orten.

En av anledningarna till att inte Öland slagits ihop till en kommun är ju att vi med två kommuner ännu bättre ska kunna lyssna till vad kommuninvånarna säger och tycker. Det ska också ge underlag för beslut i synnerligen demokratisk anda.

Demokrati när den är som allra bäst.

Därför blir Mörbylångas kommunfullmäktige en sådan besvikelse. I januari ställdes fullmäktige in på grund av för få ärenden. Nya tag för februari i måndags, med som jag hoppades debatter om viktiga ting för oss som bor i Mörbylånga kommun.

Men det slutade i ett...jaha.

Jag tar frågan om äldreboende som exempel. Majoriteten i Mörbylånga kommun vill komma till rätta med köerna genom att anlita ett externt företag för kooperativa hyresrätter. Det saknas pengar för kommunen att bygga för egna medel sägs det.

Oppositionen anser det vara ett lagbrott att kringgå lagen om upphandling och dömer ut den kooperativa idén genom att hänvisa till liknande satsningar i Sverige som misslyckats.

Det är ett svårt ämne. Vi som står vid sidan kan tycka att det finns vettiga åsikter i båda lägren och skulle behöva höra mer.

Därför blir ett fullmäktigemöte som i måndags kväll en sådan total besvikelse. Majoriteten struntar i det närmaste helt att ta debatten. Ordföranden i socialnämnden skickas pliktskyldigast upp för att ge någon bild av bakgrunden till beslutet att köra på kooperativa äldreboenden.

Oppositionen sänder fram den ene efter den andre som förklarar det idiotiska med den lösningen i både fullmäktige, via insändare och sociala medier.

Från majoriteten kommer ingenting. Vi låter oss förstå att beslutet redan är taget, fullmäktige bara ett spel för gallerierna.

Troligtvis är beslutet väl underbyggt, men vi som står vid sidan om vet inte. Det vore uppskattat och faktiskt också nödvändigt i demokratins tecken att berättar varför ett beslut som påverkar så många tas.

Sedan behöver inte oppositionsuppgiften gå in absurdum. Det är befriande att som i Borgholm höra moderata oppositionsrådet Carl Malgerud säga att ”vi har en slags samsyn”, om Ilko Corkovicstyret.

Ibland gör motståndarlaget en del bra grejer också, faktiskt. Det är okej att tycka så.

Allra svårast är att tycka något om de som man inte vet hur de tycker och varför de tycker som de gör.

Tycker jag.

Peter BoströmSkicka e-post