Annons

Laddar för festival: Upp till 20 000 besökare – ”Öland kommer bubbla”

Nästa vecka drar amerikanska megafesten igång med bilar, motorcyklar, mat och musik – ”Allt ska andas 60-talet”.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Lundegård • Publicerad 26 maj 2023 • Uppdaterad 29 maj 2023
Festivalgeneral Verner Hemmingsen är lugn inför festivalen trots att det väntas bli det största motorevenemanget i Skandinavien.
Festivalgeneral Verner Hemmingsen är lugn inför festivalen trots att det väntas bli det största motorevenemanget i Skandinavien.Foto: Alexander Jensen

Torsdagen den 1 juni drar American Days igång och en vecka innan är festivalgeneralen Verner Hemmingsen lugn och förväntansfull. 5 000 bilar och mellan 15 och 20 000 besökare väntas komma till Lundegård.

– Jag är lugn och inte nervös för något alls. Jag har aldrig varit med om att ett evenemang har sålt så här mycket biljetter på förköp och det är snack om detta i hela Skandinavien, säger Verner Hemmingsen och fortsätter:

Annons

– Vi är snarare oroliga för att det ska komma för mycket folk. Jag rekommenderar alla som vill komma hit att komma i tid

Förberedelserna på Lundegård Camping är i full gång. Arrangören har tagit höjd för mycket besökare, i allt från bajamajor till mat och dryck.
Förberedelserna på Lundegård Camping är i full gång. Arrangören har tagit höjd för mycket besökare, i allt från bajamajor till mat och dryck.Foto: Alexander Jensen

Under fyra dagar kommer besökarna att kunna ta del av en mängd olika evenemang med 60-talstema. Med allt från musik och fordon till mat och marknad.

– Det kommer en himla massa människor som kommer att få en stor upplevelse av USA under 60-talet. Det är bilar, motorcyklar, lastbilar, mat och musik. Folk kommer att kunna klippa sig, tatuera sig och köpa tidstypiska kläder, allt ska andas 60-talet, säger Verner Hemmingsen.

– Det känns väldigt spännande. Det här är något som aldrig har gjorts förut och det känns som vi har något riktigt bra på gång. Det finns inget liknande i Nordeuropa.

Några frågetecken?

– Jag funderar mest på om det verkligen har nått ut till allmänheten att det här är för alla. Det är bara att köpa en biljett så får man ta del av en familjefest med snygga bilar.

– Allting kommer att bli väldigt seriöst och vi vill inte ha någon fyllefest. Det ska bli en otroligt häftig motorupplevelse.

Lista några höjdpunkter...

– 400 bilar kommer att vara med i utställningen där flera har vunnit priser runt om i världen i olika tävlingar. Det är de snyggaste bilarna i Sverige.

– 20 stycken gamla amerikanska peterbilt-lastbilar från 60-talet kommer och det är unikt. Det är inte ofta så många finns att beskåda på samma plats.

Annons

– Indian Motorcycle och Harley Davidson kommer hit med sina trucks och visar alla sina modeller. Det är extremt att de samlas på samma ställe.

– Järudds som är Sveriges bästa bilbyggare kommer hit och John D´Agostino som är världens bästa bilbyggare kommer finnas på plats.

Björn Östman, Per Östman och Verner Hemmingsen är säkra på att American Days blir en succé och planerar redan för att komma tillbaka nästa år.
Björn Östman, Per Östman och Verner Hemmingsen är säkra på att American Days blir en succé och planerar redan för att komma tillbaka nästa år.Foto: Alexander Jensen

Under intervjun kommer även projektledaren Björn Östman och säljansvarige Per Östman. De är säkra på att det blir succé för enligt dem snackas det om detta överallt bland motorintresserade i hela Skandinavien.

– Öland kommer att bubbla. Det kommer även deltagare från Polen, Estland, Nederländerna, Tjeckien. Konceptet är perfekt och det har aldrig gjorts något liknande, säger Per Östman.

– Det är redan klart att vi kommer göra detta nästa år också på Lundegård och i flera år framöver, säger Verner Hemmingsen.

Verner Hemmingsen är laddad inför den amerikanska festivalen.
Verner Hemmingsen är laddad inför den amerikanska festivalen.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons