Annons

Kritik mot ängsprojekt - boende protesterar

Fritidshusboende i Björkviken rasar mot kommunens beslut att låta gräset växa på grönytorna i området.
– Hur idiotiskt som helst, säger Lars Lindström och har ett 70-tal protestunderskrifter med sig i kritiken.
Borgholm • Publicerad 2 juli 2018
Höbärgning i Mejeriviken i Borgholm, ett delmoment i det pågående ängsprojektet som nu får kritik av fritidshusägare i Björkviken.
Höbärgning i Mejeriviken i Borgholm, ett delmoment i det pågående ängsprojektet som nu får kritik av fritidshusägare i Björkviken.Foto: Privat

Borgholms pågående ängsprojekt - där vissa utvalda gräsytor får stå oklippta tills det är dags för slåtter, som i Mejeriviken (bilden) - har enligt ”pappan” till det hela, Stefan Andersson Junkka, flera fördelar.

– Vi vill hjälpa den biologiska mångfalden, vi vill spara miljön genom mindre utsläpp, vi vill hjälpa djuren att få foder - det är tre bra argument för att inte klippa på några få platser, argumenterade han i Ölandsbladet för en tid sedan.

Annons

Andra är inte lika övertygade. Lars Lindström med fritidshus i Björkviken dömer tvärtom ut projektet, åtminstone när det gäller den delen som växer fritt utanför hans tomtgräns.

– Hur idiotiskt som helst, det ser för jävligt ut, säger han och är inte ensam om denna åsikt. Minst ett 70-tal personer i samma område instämmer.

– 99 procent av de jag frågat har skrivit på en protestskrivelse till kommunen, vi vill att parken ska driftas och skötas som den park den är enligt detaljplanen. Vi har små tomter och parkytan ska ge möjlighet för lek och andra aktiviteter samt rekreation, nu är den möjligheten borta.

Han är även kritisk till kommunens information ut till berörda fastighetsägare.

– Ingen vettig information överhuvudtaget, man hänvisar till KommunNytt men någon sådan har jag inte sett i brevlådan. Och de där skyltarna de pratar om i er artikel har fortfarande inte kommit upp.

En av Lars Lindströms grannar tar upp en annan aspekt i sammanhanget - allergiska reaktioner mot växtligheten.

– Jag har barn här som i princip inte kan gå ut och jag börjar själv känna av det, säger Jonny Erlandsson till tidningen.

Ert budskap till kommunen?

– Klipp som förut, låt parken vara en park. Och informera berörda fastighetsägare samt låt dem yttra sig innan sådana här beslut, svarar Lars Lindström.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons