GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunens uppmaning: Undvik besök på särskilda boenden

I fredags uppmanade Borgholms kommun att undvika besök på kommunens äldreboenden och LSS-boenden. Nu följer Mörbylånga kommun efter.
Mörbylånga kommun • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 12 januari 2022
Mörbylånga kommun avråder från besök på särskilda boenden och LSS-boenden.
Mörbylånga kommun avråder från besök på särskilda boenden och LSS-boenden.

Under onsdagsmorgonen gick kommunen ut med en uppmaning att undvika att besöka omsorgstagare på särskilda boenden och LSS- boenden en tid framöver.

”Smittspridningen av covid-19 ökar allmänt i samhället, bland annat den nya och mer smittsamma varianten omikron. Eftersom vi känner extra omsorg om våra äldre och sköra ber vi alla att undvika att besöka omsorgstagare på särskilda boenden och LSS-boenden under de kommande veckorna. Detta tills smittspridningen avtagit”, skriver kommunen på sin hemsida.

De uppmanar även anhöriga att ringa till boendet där deras närstående bor och be om mer information om den aktuella lägesbilden.

Under onsdagen infördes även nya restriktioner för att minska smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget att åtgärderna behöver kvarstå fram till mitten av februari, men de kommer att omprövas var 14:e dag. Målet är att avveckla åtgärderna så snart skyddet i befolkningen ökat, och situationen inom hälso- och sjukvården stabiliserat sig.

Här är några av de nya åtgärderna:

  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Mässor. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.
  • Serveringsställen. Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.
  • Vuxna personer. Råd tillkommer om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
  • Cuper och läger inomhus. Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.
  • Vuxenutbildningar och lärosäten. För lärosäten utvecklas rekommendationen om delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.
”Eftersom vi känner extra omsorg om våra äldre och sköra ber vi alla att undvika att besöka omsorgstagare på särskilda boenden och LSS-boenden under de kommande veckorna.”
Mörbylånga kommun
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.