Kommunens överskott minskar – går mot nollresultat

Snart summerar Mörbylånga kommun första halvan av 2018. Det budgeterade överskottet äts upp av ökade hemtjänstkostnader och minskade skatteintäkter. Men det ser ändå ut att bli ett nollresultat.
Mörbylånga kommun • Publicerad 21 maj 2018
Enligt senaste prognoserna ser Mörbylångas skatteintäkter ut att bli mindre än budgeterat, men kommunalrådet är inte orolig för ekonomin.
Enligt senaste prognoserna ser Mörbylångas skatteintäkter ut att bli mindre än budgeterat, men kommunalrådet är inte orolig för ekonomin.

De flesta verksamheter håller sin budget, med undantag för vård och omsorg.

– De har ökade kostnader för hemtjänsten och nattpatrullen. Just nu ligger de två-tre miljoner över budget, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Vad är anledningen?

– Säg det, vi håller på att grotta i det. Men antalet hemtjänsttimmar ökar för att folk blir sjuka eller har annat behov av hjälp. Till kommunstyrelsens nästa möte har tjänstemännen fått i uppdrag att komma med förslag på hur de ska komma i balans, om de kan det.

I juli 2017 visade vård– och omsorgsverksamheten på ett underskott med 7-8 miljoner kronor. I årets budget tillfördes 5-6 extra miljoner till verksamheten. Lägger man samman de extra pengarna med dagens underskott så blir det ungefär samma underskott som förra året.

Borde verksamheten ha fått mer pengar i år?

– Vi har ett resursfördelningssystem med poäng för brukare per hemtjänsttimme. Pengarna borde ha täckt det, men det har de inte gjort och då måste man kika på varför. Är pengen som vi betalar för hemtjänsttimmarna för liten?

När det kommer till skatteintäkterna, är dessa byggda på prognoser från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Senaste prognosen tyder på att Mörbylånga kommun får 6-7 miljoner mindre i skatteintäkter, än vad kommunen har budgeterat för.

– Vi hade samma läge förra året, och då ökade skatteintäkterna så att vi till slut gick 17 miljoner plus. Skatteintäkterna är väldigt svårprognosticerade, det viktigaste för oss är att våra verksamheter håller sin budget, säger kommunalrådet.

”Jag ser att vi har bra koll på ekonomin.”

När första halvåret sammanställs ser det ändå ut att bli ett nollresultat. Kommunens budgeterade överskott på drygt åtta miljoner kronor äts nu upp av vård och omsorgs underskott och de minskade skatteintäkterna. Samtidigt ser skolans verksamhet ut att gå med två miljoner plus.

– Jag är inte orolig. Jag ser att vi har bra koll på ekonomin och läget, säger Henrik Yngvesson.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.