Annons

Kommunen om 136:an: ”Året-runt-röster väger tyngre”

Mötesfri väg mellan Algutsrum och Borgholm - ett måste anser Borgholms ledande politiker.
– Satsningen är oerhört värdefull för Borgholm och Öland, det finns all anledning att tala om det och skicka ut den signalen, säger kommunalrådet Ilko Corkovic (S).
BORGHOLM • Publicerad 6 februari 2019
Borgholms politiska ledning slår ett slag för mötesfri väg mellan Algutsrum och Borgholm. ”Satsningen är oerhört värdefull för Borgholm och Öland, det finns all anledning att tala om det”, säger kommunalrådet Ilko Corkovic.
Borgholms politiska ledning slår ett slag för mötesfri väg mellan Algutsrum och Borgholm. ”Satsningen är oerhört värdefull för Borgholm och Öland, det finns all anledning att tala om det”, säger kommunalrådet Ilko Corkovic.Foto: Carin Svensson

Säger Öland nej till 375 miljoner kronor i en fyra etapper lång satsning på mötesfri väg med mitträcke mellan Algutsrum och Borgholm, en 2+1-väg där det är möjligt?

Åsikter hämtade från samrådsmöten och insändare kan ge det intrycket, vilket får den politiska ledningen i Borgholm att reagera och agera.

Annons

– Jag tror inte att det finns ett massivt motstånd i sig, däremot finns det synpunkter på hur det ska genomföras. Man är inte negativ till att det blir trafiksäkrare, istället handlar det om småsaker och otydligheter, säger moderaternas Marcel van Luijn när han, kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och Centerns Staffan Larsson har presskonferens om den, enligt dem, högst nödvändiga upprustningen av 136:an.

– Budskapet från Trafikverket är: ”Vi kommer att lösa det här, vi lyssnar”. Och det är därför de har samråd, ju fler som tänker, ju bättre blir det, inflikar kommunalrådet angående de farhågor som framförts i vägdebatten.

Samrådsmöte i Glömminge.
Samrådsmöte i Glömminge.Foto: Maria Wiell

Tillsammans lyfter trion flera argument de anser talar för den redan beslutade satsningen där vägplaner för respektive sträcka ska jobbas fram: ökar trafiksäkerheten, minskad restid, friliggande GC-väg på sidan om, stimulerar utveckling och tillväxt, minskar transportkostnaderna för företagare, ökar attraktionskraften för Borgholm som inflyttningsort.

– Bra kommunikationer är mycket viktiga för Borgholms utveckling, påpekar den vane pendlaren Staffan Larsson, som under åren fått sin beskärda del av köer under sommartid.

– Det är smalt på sina ställen och det är många fartbegränsningar. Tillgängligheten är viktig, att det fungerar under sommaren, tillägger Byxelkroksbon.

Hur ser ni på att flera protester kommer utifrån, som Rällaskogens Vänner där fyra av fem styrelseledamöter är bosatta på fastlandet, i Kalmar och Stockholm?

– Det är typiskt för Borgholm, det är den verklighet vi lever i, svarar Marcel van Luijn.

– Såklart ska man ha respekt för deras synpunkter, men vi måste beakta helheten på ett helt annat sätt och året-runt-röster väger tyngre, kommenterar Ilko Corkovic.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons