Kineser synade Öland – Hoppas nu på busslaster

Ett tio-tal representanter från den kinesiska ambassaden och handelskammaren besökte förra helgen Öland för att undersöka om det kan vara ett bra turistmål för kineser.
ÖLAND • Publicerad 23 maj 2018
Kommunalrådet Ilko Corkovic och näringslivsutvecklaren Kristian Petersson Sjövall träffade representanter från kinesiska ambassaden och handelskammaren på Borgholms slott.
Kommunalrådet Ilko Corkovic och näringslivsutvecklaren Kristian Petersson Sjövall träffade representanter från kinesiska ambassaden och handelskammaren på Borgholms slott.Foto: Borgholms kommun

Arrangörerna av besöket var Camilla Skogsberg, Jan Suominen och Vincent Yap som tillsammans äger Wannborga Restaurang, Bränneri och Vingård. Initiativtagare var Vincent Yap, som driver såsföretaget Param Para AB. Genom sin affärsverksamhet har han skaffat sig kontakter inom det kinesiska näringslivet.

– Det gick jättebra och var väldigt trevligt. Målet är att utveckla den öländska turismen och vi ville visa upp Öland. Sverige har årligen 400 000 kinesiska gästnätter och det vore inte fel om vi fick några av dem till Öland, säger Jan Suominen.

”De var inte vana vid kryddningen och tyckte smaken var intressant”

Under helgen gjordes flera naturutflykter och företagsbesök. De var bland annat på Paradisverkstaden, Rosas Handel, Evas Kroppkakor och GO AT Hagelstad Getgårdsmejeri.

– Kineserna är vana vid stora fabriker och massproduktion. Men här på Öland är det småskaligt och med hög kvalitet. Det och att ägarna själva jobbar inom produktionen blev de fascinerade av.

Vad tyckte de om kroppkakor?

– De fick rulla själva och tyckte det var roligt. Men de var inte vana vid kryddningen och tyckte smaken var intressant.

Vincent Yap, Ilko Corkovic och Jan Suominen på Borgholms slott.
Vincent Yap, Ilko Corkovic och Jan Suominen på Borgholms slott.Foto: Borgholms kommun

På söndagen träffade de kommunalrådet Ilko Corkovic (S) och tf näringslivsutvecklare Kristian Petersson Sjövall på Borgholms slott.

– Det var väldigt trevligt och de verkade gilla Öland väldigt mycket. Förra året hade Sverige 400 000 kinesiska gästnätter och klart att det är positivt för besöksnäringen om några av dem hamnar på Öland, säger Ilko Corkovic och fortsätter:

– Stockholm och Köpenhamn är omtyckta resmål hos kineserna, kan några mellanlanda här hade det varit jättebra.

Vad diskuterade ni?

– Vi diskuterade hur vi kan samarbeta med varandra. Ett förslag var att skaffa en vänort i Kina och det ska vi titta på.

När kan vi se busslaster med kineser på Öland?

– Det här var första kontakten men det var väldigt intressant. Vi ska inte slå på stora trumman än men det finns möjligheter. Det behövs fler möten och vi ska vårda kontakten som vi har fått genom Jan och Camilla. I ett nästa steg bör vi koppla in turismorganisationen.

”Vi företagare måste dra vårt strå till stacken”

När Jan Suominen planerade utflyktsmål inför besöket var det flera av hans företagarkollegor som tackade nej.

– De företagare vi besökte var jättebra. Men det var flera som jag hörde av mig till innan som inte ville ha besök och förstod inte den här möjligheten.

– Det skulle betyda jättemycket om vi fick hit några busslaster med kineser. De skulle komma hit året runt för de är inga soldyrkare. För dem är kultur, sevärdheter, mat och frisk luft viktigt.

Han menar att företagarna själva måste agera för att bredda och utöka turistsäsongen.

– Det handlar inte bara om att kommunledningen ska agera. Även vi företagare måste dra vårt strå till stacken och tänka utanför boxen för att utveckla turismen på Öland.

Vad krävs för att få hit turister från Kina?

– De är väldigt intresserade av samarbeten av olika slag och det gäller att man visar ett stort intresse. Sköter vi på Öland våra kort rätt så finns möjligheten att det kommer kinesiska turistbussar hit och utökar säsongen.

– Jag hoppas att detta besök genererar något positivt. Vi har inte haft öppet på vintern men jag skulle vilja kunna ha det.

Ilko Corkovic var nöjd med besöket och ska planera in ett nytt besök.
Ilko Corkovic var nöjd med besöket och ska planera in ett nytt besök.Foto: Borgholms kommun
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.