Annons

Kampanjarbetet för ett enat Öland har startat – ”Vi blir Sveriges största kommun...”

Folkomröstningen om Öland ska bli en kommun närmar sig. Ja-sidan har samlat sig under parollen ”Ja till Öland” och drar nu igång sin kampanj.
ÖLAND • Publicerad 11 april 2019 • Uppdaterad 12 april 2019
Eivon Gustafsson, Företagarna Öland, Ulrik Brandén (M), Hans Görtz (M), Emmy Ahlstedt (C), Lars Lindqvist (SD), Carl Malgerud (M), Eva Lena Israelsson (S) arbetar tillsammans över parti- och kommungränserna för att Öland ska bli en kommun.
Eivon Gustafsson, Företagarna Öland, Ulrik Brandén (M), Hans Görtz (M), Emmy Ahlstedt (C), Lars Lindqvist (SD), Carl Malgerud (M), Eva Lena Israelsson (S) arbetar tillsammans över parti- och kommungränserna för att Öland ska bli en kommun.Foto: Alexander Jensen

Ja till Öland består av politiker från olika partier i de två kommunerna.

Under en presskonferens i Stora Rör, några meter från kommungränsen, lade några av dem fram sina argument för Öland som en kommun och presenterade sin symbol.

Annons

– Vi har ett Öland och inte två, samhörigheten gör oss starkare. Vi har mycket att lära av varandra. Borgholm har exempelvis besöksnäringen och i Mörbylånga finns industrin. Vi vill bygga en framtid på gemenskap och lärande. Gamla splittringar och cementeringar ska bort, säger Ulrik Brandén (M), från Mörbylånga kommun och fortsätter:

– Vi blir Sveriges största kommun inom mjölkproduktion och delar av växtodlingen. Vi blir även en av landets största kommuner när det gäller besöksnäring och VA-nät. Det ger större möjligheter till tillväxt. Vi undrar, vad blir bättre på att Öland inte blir en kommun?

De är övertygade om att det kommunala uppdraget blir svårare i framtiden, och att staten inom 20-30 år kommer att tvinga kommuner att ansluta sig till större regioner. Då är det bättre att redan nu bli en kommun.

– Vi skulle bli länets fjärde största kommun och då får vi helt andra muskler. Invånarna kommer att få en bättre och starkare kommunal verksamhet som har resurser till att satsa ordentligt på utveckling och tillväxt, säger Emmy Ahlstedt (C), från Mörbylånga kommun.

Motståndarsidan hävdar att de båda uddarna kommer att få mindre resurser. Vilket ja-sidan inte håller med om.

– Det skulle gå att ha en tjänst som till hundra procent jobbar med landsbygdsfrågor och skulle då kunna satsa på utveckling på den södra och norra udden, som är otroligt viktiga för vår besöksnäring, säger Emmy Ahlstedt.

De tror inte heller att demokratin blir sämre för det kan motverkas med digital teknik och genom att ha kommunala möten på fler platser. Blir det en kommun finns det möjlighet att skapa en helt ny kommunal organisation baserat på ett nytt tankesätt.

– Det gäller att tänka vad som är bäst för Öland så att hela ön kan få det bästa. Då gäller det att lägga bort rivaliteten och höja blicken, säger Eva-Lena Israelsson (S), från Borgholms kommun.

Var ska kommunhuset ligga?

– Vi tror på en flerortsorganisation där vi använder de husen som redan finns och behåller arbetsplatserna där. Helst ser vi att det blir verksamhet på fler orter. I praktiken kommer huvudorten handla om en registrerad brevlåda och vart den hamnar får lösas senare i processen, säger Carl Malgerud (M), från Borgholms kommun, och fortsätter:

Annons

– Nej-sidan vill gör det till huvudfrågan men den är oviktig. Flertalet av kommunens medborgare har inte besökt kommunhuset.

Hur kommer kampanjarbetet se ut?

– Vi kommer att skriva insändare, anordna informationsmöten och vi kommer gärna och berättar om detta för organisationer. På vår Facebooksida Ja till Öland kommer vi att kommunicera med invånarna. Alla är välkomna att hjälpa till med arbetet, säger Carl Malgerud.

Det är bara en och en halv månad kvar, hinner väljarna få tillräckligt med information?

– Vi är erfarna och har drivit kampanjer förut. Det är inte förrän några veckor före valet som frågorna blir som hetast. Börjar man för tidigt finns risken att väljarna tröttnar, säger Ulrik Brandén.

Emmy Ahlstedt (C) presenterade symbolen som ”Ja till Öland” ska använda sig av. Det är två personer som möts och bildar tillsammans ett, för Öland. Färgerna är hämtade från den öländska flaggan med gult kors och grön botten.
Emmy Ahlstedt (C) presenterade symbolen som ”Ja till Öland” ska använda sig av. Det är två personer som möts och bildar tillsammans ett, för Öland. Färgerna är hämtade från den öländska flaggan med gult kors och grön botten.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons