Annons

Har Borgholms sista fallskärm: ”Är inte de nivåerna idag”

Benny Wennberg har Borgholms sista fallskärm, vilket gett honom cirka 20 000 kronor i månaden sedan han sa upp sig från Borgholm Energi hösten 2013.
– Avtal är avtal, det känns inte konstigt för mig.
BORGHOLM • Publicerad 12 januari 2019
Benny Wennberg, Borgholm Energi
Benny Wennberg, Borgholm EnergiFoto: Michael Ståhl

Vi vrider tillbaka klockan till 1990-talet, ett årtionde då topparna i näringslivet skrev guldkantade fallskärmsavtal och landsting och kommuner hakade på trenden, även Borgholm var med i den penningstinna karusellen.

– Det började under Roland Larssons tid som kommunalråd; ”Bra pöjkar ska ha bra betalt”. Då fick till exempel dåvarande kanslichefen och utbildningschefen fallskärmar, minns en politiker från tiden då det begav sig.

Annons

1994 anställdes Benny Wennberg som vd för Borgholm Energi, fyra år senare fick han det som i dag är Borgholms sista fallskärm.

Från det avtal Sune Axelsson (S), då ordförande för Borgholm Energi, och Benny Wennberg undertecknade den 25 mars 1998:

”Under förutsättning att Benny Wennberg kvarstår i tjänst intill 60 år års ålder erhåller han mellan 60 och 65 års ålder ålderspension med 75 % av den pensionsmedförande lönen.”

Vägen dit gick via månatliga inbetalningar till Skandia.

– Det togs från de ”sista tusenlapparna” från bruttolönen och det var ett erbjudande jag fick, det var egentligen inget jag efterfrågade, men då var det inget ovanligt, beskriver Benny Wennberg.

De första avtalsåren låg inbetalningsnivån på 6 000 - 7 000 kronor i månaden för att mot slutet – 2013 – handla om det dubbla, drygt 14 000 kronor. I dag, som då, fanns en oskriven regel i kommunen att lönen för en vd för Borgholm Energi skulle vara i paritet med kommunchefens, helst något lägre.

2013 var Benny Wennbergs pensionsgrundande lön, exklusive förmånen, 60 300 kronor i månaden. Kommunchefens lön samma tid låg på 67 000 kronor i månaden.

– Min lön plus förmånen var högre än kommunchefens, så var det. Men det var ändå ingen hög vd-lön, med förmånen var den på cirka 75 000 kronor när jag slutade. Fast i dag görs inga pensionsavsättningar på de nivåerna, i dag kan du max avsätta runt 4 000 kronor i månaden.

Sommaren 2013 sade Benny Wennberg, då 55 år gammal, upp sig från vd-tjänsten på Borgholm Energi och som följd stoppades inbetalningarna till Skandia från och med november samma år – varpå totalsumman för de sedan 1998 gjorda avsättningarna landade på 1 426 309 kronor.

– När jag sa upp mig kom frågan upp om jag kunde ta ut pensionen på en gång, innan jag fyllt 60. Det var av rent privatekonomiska skäl, så jag ställde frågan.

Annons

Förslaget fick klartecken av energibolagets dåvarande ordförande Stig Bertilsson (C). I augusti skrevs avtalet om – därmed har Benny Wennberg fått ut 17 998 kronor plus tillägg i månaden från pensionsförsäkringen sedan han slutade på Borgholm Energi.

– Det ger mig cirka 20 000 kronor i månaden.

Vad hade hänt om Stig Bertilsson sagt nej?

– Då hade jag fått vänta tills jag fyllt 60.

Det finns de som säger att du som ”tack för kaffet” gått in och tagit en aktiv roll i Centern?

– (djup suck) Nej, nej, det stämmer inte alls, det är lågt, det är ett riktigt lågvattenmärke, svarar Benny Wennberg smått bestört.

Hur ser du på pensionsförsäkringen idag?

– Avtal är avtal, det är inga konstigheter. Allt man gör ska tåla dagens ljus och det här har aldrig varit hemligt, tvärtom har försäkringen beslutats av två styrelser med olika politisk sammansättning, den syns i årsredovisningar och den har varit omskriven förut. Så det känns inget konstigt för mig, det var ett erbjudande jag fick.

Enligt det ändrade avtalet från 2013 ska ersättningen utbetalas i 9 år och sju månader, sista utbetalningen sker därmed i början av 2023.

– Det är inte Benny som gjort fel här, det är de politiker som skrev sådana här avtal som ska kritiseras. Och då, på den tiden, var det ju en enda röra med pensionsavtal, representationskort och bensinkort. Vi hade ju en chef som lånade ut sin tjänstebil och bensinkort till sin son och han (sonen) krockade i Frankrike, det var helt otroligt, minns den politiker tidningen pratat med.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons