Annons

Han kör ut mat till äldre – ”Det känns gott i hjärtat”

Varje dag vid lunchtid sätter sig Fredrik Norén på Hotel Skansen i Färjestaden i bilen och kör en runda för att lämna mat till äldre.
– De vill fortsätta äta vår mat även om de inte kan ta sig hit längre och då vill vi hjälpa till.
Färjestaden • Publicerad 9 januari 2019
Fredrik Norén på Hotel Skansen i Färjestaden tycker att det också i fortsättningen skall vara tillåtet för hemtjänsten att hämta mat hos honom och andra för att ta med till de äldre. Själv kör han en runda varje dag till äldre som inte har hemtjänst.
Fredrik Norén på Hotel Skansen i Färjestaden tycker att det också i fortsättningen skall vara tillåtet för hemtjänsten att hämta mat hos honom och andra för att ta med till de äldre. Själv kör han en runda varje dag till äldre som inte har hemtjänst.Foto: Natalia Johansson

Nästan varje dag kommer det stamgäster till Hotel Skansen för sin dagliga lunch. Det blir inte bara en måltid utan också ett socialt umgänge, de känner ju varandra, säger Fredrik Norén.

Men så finns det de som inte längre kan ta sig till Skansen. Både sådana som bor riktigt nära och sådana som bor en bit utanför Färjestaden. Det är till dem som Fredrik eller någon av hans anställda levererar maten.

Annons

– Vi tjänar inte en krona på det här, men det är personer som vi känner sedan många år tillbaka och som har gynnat oss. Då vill man ju ge något tillbaka också. Det känns gott i hjärtat.

Planerar du någon annan verksamhet för äldre?

– En man som jag lämnar mat till har sagt att han vill bo hos oss när han inte längre kan bo kvar hemma. Det har fått mig att fundera på om det finns något vi kan göra för honom och andra.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi vill ju bygga ett nytt hotell i parken och det är fullt möjligt att göra en särskild del som kan passa för ett permanentboende för äldre. Kanske åtta lite större rum med kokvrå och tillgång till ett gemensamt utrymme där man kan träffas.

Idén finns än så länge bara i tankarna, men Fredrik vill fundera vidare inför kommande projektering av det nya hotellet.

– Det skulle bli ett boende all inclusive för äldre som vill ha det bekvämt de sista åren. Med tillgång till spa, bibliotek, matsal och annat som vi har. Det blir naturligtvis inte möjligt för alla, men jag tror att det kan finnas ett behov hos några.

När Fredrik Norén bygger en ny hotellbyggnad i Skansenparken, den runda markeringen, kan han tänka sig några rum kan bli plats för äldre som inte längre kan eller vill bo kvar hemma.
När Fredrik Norén bygger en ny hotellbyggnad i Skansenparken, den runda markeringen, kan han tänka sig några rum kan bli plats för äldre som inte längre kan eller vill bo kvar hemma.Foto: Arkiv

Tänker du att det även ska finnas tillgång till vård och omsorg?

– Det skall inte bli ett äldreboende som exempelvis Äppelvägen. Men det behövs nog olika typer, kanske en etapp mellan det egna hemmet och ett särskilt boende med vård och omsorg.

Fredrik säger att han gärna sticker ut lite och att han har visioner för att utveckla både sin egen verksamhet som Färjestaden i stort.

Annons

– Finns det ett behov framöver kanske vi också kan gå vidare till någon annan form av boende för äldre. På någon annan plats och med en annan inriktning. Man måste hela tiden tänka nytt och våga satsa, om det finns ett behov.

Det nya hotellet med några rum särskilt avsedda för äldres permanentboende ingår i Vision 2022.

– Jag hoppas och tror att vi åtminstone skall ha kommit igång då.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons