Annons

Grävning inom internationellt känt fornminnesområde – förstörda järnåldershus och gravfält

”Jag både grät, blev ledsen och arg när jag fick se vad som pågick”.
Det säger arkeolog Jan-Henrik Fallgren om fornminnnesbrottet som pågår vid Skäftekärr och Norrböda på norra Öland.
Skäftekärr/Norrböda • Publicerad 26 februari 2021 • Uppdaterad 4 mars 2021
Grävning för elkabel har skett rakt genom ett järnåldershus vid Skäftekärr.
Grävning för elkabel har skett rakt genom ett järnåldershus vid Skäftekärr.Foto: Privat

Det var i lördags som Jan-Henrik åkte en runda till Skäftekärr och Norrbödavägen och upptäckte vad som pågick i området med grävningar för att lägga ner elkabel.

– Jag såg omedelbart ett antal stora grävmaskiner och blev oroad eftersom jag vet hur fornlämningstätt området är.

Annons

Grävningen har skett rakt igenom ett järnåldershus plus på ytterligare 10 platser med väl kända fornminnen, bland annat ett gravfält med en synlig domarring.

”Det är inget annat än en katastrof av stora mått.”
Jan-Henrik Fallgren, arkeolog.
"Här ser vi stora stenar, längst bort i bild. Dessa är resterna av en domarring, som tidigare, gick fram förbi det schakt som syns i förgrunden. Här har man grävt mitt på ett gravfält, elkablar, utan någon arkeologisk medverkan! Detta är vid korsningen Norrböda vägen och Kyrketorpsvägen” skriver Jan-Henrik Fallgren på Facebook.
"Här ser vi stora stenar, längst bort i bild. Dessa är resterna av en domarring, som tidigare, gick fram förbi det schakt som syns i förgrunden. Här har man grävt mitt på ett gravfält, elkablar, utan någon arkeologisk medverkan! Detta är vid korsningen Norrböda vägen och Kyrketorpsvägen” skriver Jan-Henrik Fallgren på Facebook.Foto: Privat

– Det är inget annat än en katastrof av stora mått, säger Jan-Henrik Fallgren.

Han menar att många arkeologer på Öland har gett upp då det alltför många gånger har hänt att grävningar har skett vid eller på fornminnesområden, både i Köpingsvik och Lopperstad det senaste året.

– Det är också känsligt att kritisera länsstyrelsen då många är beroende av uppdrag från dem. Det är ett stort demokratiskt problem.

Fallgren och flera andra andra personer som har besökt platsen på norra Öland menar att ingen grävning alls bör göras utan möjligen med en arkeologisk förundersökning. När de åkte längs Norrbödavägen konstaterade de att det har varit någon där och hängt upp plastband för att indikera fornlämningar.

– Men på i stort sett det enda ställe längs sträckan där det inte finns något.

Jan-Henrik Fallgren lade ut bilder och text på Facebook där det omedelbart kom både ilskna och uppgivna kommentarer och uppmaningar om att polisanmäla det förmodade fornminnesbrottet. ”Enligt kulturmiljölagen kan brottet ge 2-4 års fängelse.”

I måndags tog han och flera andra tog kontakt med länsstyrelsen för att få veta om E.ON hade fått tillstånd till grävningarna. Då det var svårt att få kontakt med dem gjordes istället en skriftlig anmälan.

– Entreprenören säger till oss att de har haft samråd med en antikvarie på länsstyrelsen men att denne inte vid något tillfälle har varit uppe och kontrollerat jobbet. Enligt entreprenören är allt arbete gjort så det är försent att göra något.

Länsstyrelsen har fått en anonym anmälan om de förmodade fornminnesbrotten och även polisanmälan är gjord. Arbetet är nu pausat till dess länsstyrelsens ombud har besökt platsen.

Annons

Linda Cederholm vid polisens särskilda grupp för kulturmiljöbrott konstaterar att de har tagit emot en anmälan och att de närmast kommer att handlägga den och eventuellt utse en förundersökningsledare.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons