Annons

Gatubelysningen hetare än elnätet

Under Eons informationsträff om elledningar fylldes lokalen i Torngård så pass att åhörarna fick ta plats i entréhallen. Den sista punkten som berörde gatubelysningen var högaktuell och väckte debatt.
Torngård • Publicerad 27 september 2018
Många samlades i Torngårds bygdegård för att ta del av informationen som berörde gatubelysningen.
Många samlades i Torngårds bygdegård för att ta del av informationen som berörde gatubelysningen.Foto: Natalia Johansson

Mötet i Torngårds bygdegård handlade om hur Eon ska förstärka och förbättra elnätet och det var många som samlades i lokalen under onsdagskvällen för att ta del av informationen.

– Runt 75 personer hade vi räknat med, men jag tror vi är fler än hundra här inne, säger Anders Klemedsson, regionchef på Eon som inledde mötet med att beskriva elens betydelse i det moderna samhället.

Annons

Han informerar om att det idag är mer störningar på luftnätet och kopplar dessa till klimatförändringarna, därför ska elledningarna nu istället dras under jorden. De tre olika projekten som kvällens möte omfattade är sträckan Övre Segerstad till Hulterstad, Solberga- Segerstad samt sträckan Torngård till Össby. Satsningarna beräknas kosta drygt tjugo miljarder kronor och inom kort inleds arbetet av beredarna för de tre olika projekten.

I samband med kvällens möte informerade Mörbylånga kommuns tekniske chef Daniel Jonsson, samt Christina Hysing Borrhed, gatutekniker, bland annat om varför kommunen ska ta över gatubelysningen av Eon, en het fråga som skapat debatt en längre tid.

I Grönhögen har beslut tagits och lampor har börjat plockas ner. I Degerhamn är beslut tagna men genomförandet påbörjas nästa år. Därefter står Mörbylånga, Norra Möckleby, Torslunda och delar av nätet i Högsrum på tur.

Denna information avbröts från upprörda personer som bor i områden där lamporna släcks.

– Det kommer se ödsligt och obevakat ut, uttrycker en person.

– Det här är ju som att dra tillbaka klockan till början av 1900-talet. Ute på landsbygden när landet elektrifierades så bildades lokala elföreningar som satte upp lampor lite överallt, nu är vi snart där igen. Vi måste bilda egna lokala föreningar för att se till att vår service bibehålls. Det är fullständigt befängt att man övertar dem och släcker, säger en annan.

– Era folkvalda politiker har tagit detta beslut, svarar Eons Anders Klemedsson och tillägger att lagstiftningen kräver att man ska mäta varje anslutningspunkt på elsidan, det gäller gatlampor, industri eller för en vanlig villafastighet.

Tova Johansson, boendes i Gammalsby, driver lantbruk och drabbas inte av släckt gatubelysning. Hon ser positivt på förändringarna med nedgrävda ledningar. ”Det är helt ok, det viktigaste är att få en säkrare elförsörjning”.
Tova Johansson, boendes i Gammalsby, driver lantbruk och drabbas inte av släckt gatubelysning. Hon ser positivt på förändringarna med nedgrävda ledningar. ”Det är helt ok, det viktigaste är att få en säkrare elförsörjning”.Foto: Natalia Johansson

En tredje person ur publiken menar att det finns en grupp som är positiv till nedsläckningen – de kriminella.

– Jag förstår absolut att man blir upprörd, säger Daniel Jonsson, och poängterar att beslutet som tagits är ett demokratiskt, politiskt beslut.

Annons

I Mörbylångas belysningspolicy finns olika kriterier att utläsa för belysningens existens, ett av dem är att det krävs minst fyra permanentbostäder för att behålla gatlyktorna. Kommunen kan erbjuda de fastighetsägare som vill ha kvar belysning vid sin tomt ett bidrag på 10 000 kronor. Detta installationsbidrag gäller arbete och schaktning och Daniel Jonsson meddelar att mer information om detta kommer.

– Det här är för att kunna göra det lite likvärdigt, säger Jonsson.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons