unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fyrverkeri när Cementa stänger

En 133-årig epok går i graven, ett 70-tal personer ställs utan jobb. Då bjuder Heidelbergkoncernen på avslutningsfyrverkeri.
En epok går i graven. 70 personer bara på Cementa står utan jobb. Då ställer Heidelbergkoncernen till med avslutningsfyrverkeri.
En epok går i graven. 70 personer bara på Cementa står utan jobb. Då ställer Heidelbergkoncernen till med avslutningsfyrverkeri.
Foto: Lennart Magnusson

Fredag 26 april är det avtackningskväll på Cementa i Degerhamn.

Cementa bjuder de uppsagda medarbetarna på middag.

Senare är alla ortsbor välkomna till Bruksparken där Heidelbergkoncernen ordnar med fyrverkeri.

– Det här är inget att fira, utan det blir en avtackningsmiddag, även för de som slutat efter 16 oktober 2018, säger fabrikschef Jörgen Staflund till tidningen Barometern.

Redan på 1700-talet utvecklades kalkstensindustrin i Degerhamn. Den första cementfabriken där Cementa står idag byggdes 1886. Drygt 133 år senare chockades hela södra Öland när beslutet i oktober kom om nedläggningen. En epok går i graven.