Annons

Fullt ös på populära gården – ”Lagt mycket kärlek på varje planta”

Passa på att köpa hem några tomatplantor, låt barnen tillverka ett eget hopprep, njut av en utställning eller ta en promenad i Capellagårdens olika trädgårdsmiljöer.
Vickleby • Publicerad 9 maj 2024
Annie Wahlén, Eva Petersson och Tina Widell från Capellagårdens trädgårdsbutik samt plantskola. Här inne i det stora växthuset växer sådderna för fullt.
Annie Wahlén, Eva Petersson och Tina Widell från Capellagårdens trädgårdsbutik samt plantskola. Här inne i det stora växthuset växer sådderna för fullt.Foto: Natalia Johansson

Det frodas och spirar i varenda liten pallkrage. Intill sticklingarna av rosor står lavendeln och växer sig stark i vårsolen. Inne i trädgårdsbutiken står Annie Wahlén, Eva Petersson och Tina Widell och hälsar kunder välkomna samtidigt som de sköter om sådder och omskolning av växter.

– Vi är en Kravcertifierad plantskola och drar upp alla plantor själva från frö, stickling och delningar. Det är ganska unikt, att vi inte köper in något, säger Tina Widell.

Tina Widell och Eva Petersson i växthuset bland blommande påskliljor. Växthuset används bland annat som undervisningsplats för eleverna på trädgårdsutbildningen samt som utställningslokal.
Tina Widell och Eva Petersson i växthuset bland blommande påskliljor. Växthuset används bland annat som undervisningsplats för eleverna på trädgårdsutbildningen samt som utställningslokal.Foto: Natalia Johansson
Annons

Växterna tas om hand med stor omsorg.

– Vi har lagt mycket kärlek på varje planta. Från det att man håller det lilla fröet i handen, till omskolning och till sist en färdig planta att lämna över till kunden, det är väldigt härdade plantor.

Sticklingar tas från rosenträdgården, likaså perenner såsom lavendel, helgonört och curryeternell. Här samsas lite drygt 400 olika sorters växter.

– Det här är ett ställe som ändras efter säsong, trädgården i vacker under alla årstider.

”Vi har lagt mycket kärlek på varje planta. Från det att man håller det lilla fröet i handen, till omskolning och till sist en färdig planta att lämna över till kunden, det är väldigt härdade plantor.”
Tina Widell
bild 1/5
Sticklingar som spirar i vårsolen.
En trivsam bänk inne i rosenträdgården att slå sig ner på för en stunds avkoppling mot kalkstensväggen.
Inne i trädgårdsbutiken doftar det av alla olika slags kryddor. Här finns även Capellagårdens egna keramikkrukor och egentillverkade oljor.
Rader av olika växter till salu.
Trädgårdsbutiken på Capellagården.
Sticklingar som spirar i vårsolen.
En trivsam bänk inne i rosenträdgården att slå sig ner på för en stunds avkoppling mot kalkstensväggen.
Vattenkannor, korgar och olika trädgårdsdekorationer pryder vid entrén till trädgårdsbutiken.
Vattenkannor, korgar och olika trädgårdsdekorationer pryder vid entrén till trädgårdsbutiken.Foto: Natalia Johansson
Fakta

Handelsträdgårdarna som har öppet under Öland Spirar:

Thurgården

Albrunna Perenner

Borgholms handelsträdgård

Lotties blommor

Robertssons blommor och bär

Capellagården

Ölands Plantskola

B´Ströö

Lily i Algutsrum

Innan växtsäsongen drar igång blandar de kryddor, bland annat örtsalt, salladskrydda, persillade. Här smaksätts även vinäger och olja. Detta säljs i trädgårdsbutiken liksom Capellagårdens egna keramikkrukor, fröer och alla möjliga trädgårdsredskap och dekorationer.

Under Öland Spirar händer det mycket på Capellagården. Förutom att trädgård och park står öppen, kommer det ordnas med ett flertal aktiviteter.

Vad kommer trädgårdsbutiken och plantskolan att erbjuda under Öland Spirar?

– Våra Kravodlade, fina tomatplantor börjar komma igång då och förhoppningsvis har vi också kunnat få fram lite sommarblommor, säger Eva Petersson.

Under lördagen har de bjudit in en representant från leverantören av det växthus som står i trädgården. Här kan den som går i tankarna att skaffa ett växthus ställa sina frågor.

Annie Wahlén, Eva Petersson och Tina Widell i full gång med sådderna. Under Öland Spirar hoppas de ha kommit igång med sommarblommorna.
Annie Wahlén, Eva Petersson och Tina Widell i full gång med sådderna. Under Öland Spirar hoppas de ha kommit igång med sommarblommorna.Foto: Natalia Johansson

Plantskolan och trädgårdsbutiken har öppet alla dagar under Öland Spirar, likaså hantverksbutiken som öppnar upp för säsongen.

Annons

– Där säljs hantverk med koppling till Capellagården, det är både lärare och elever som säljer sina hantverk, säger Emma Tinnert, verksamhetsutvecklare.

För den som känner att det kurrar i magen kan vi även lugna med att trädgårdskaféet kommer hålla öppet och erbjuda fika som kan förtäras i den grönskande miljön.

Från innergården syns den vackra gamla dörren till Capellagården som blivit något av ett kännetecken för hela verksamheten.
Från innergården syns den vackra gamla dörren till Capellagården som blivit något av ett kännetecken för hela verksamheten.Foto: Natalia Johansson
August Sörenson, keramiker och konstnär samt lärare i keramik på Capellagården. Ställer ut med projektet "Patterns" under Öland Spirar.
August Sörenson, keramiker och konstnär samt lärare i keramik på Capellagården. Ställer ut med projektet "Patterns" under Öland Spirar.Foto: Privat

Mer då? Jo, även utställningen ”August med vänner - tre projekt i keramik och trä” pågår under de fyra dagarna. Utställningen hålls i Norrlängan och kommer visa de tre projekten;

Skeden och skålen” som är ett samarbete mellan Hannes Rydell, mångsysslare inom visuell kultur, slöjd, pedagogik och skrivande samt Kennet Williamsson som dedicerat sitt liv till leran och keramiken. Hannes har gjort skedar och Kennet har gjort skålar.

Patterns” av August Sörenson som har undersökt ytor, mönster och glasyr med vasen som utgångspunkt. ”Jag ville fördjupa mig i den drejade formen och dess dekor och vände mig därför till Kennet Williamsson. Kennet var min lärare då och var en viktig förebild för att välja ett liv som keramiker.”

Kennet Williamsson och Hannes Rydell under skapandeprocessen till deras utställning " Skeden och skålen".
Kennet Williamsson och Hannes Rydell under skapandeprocessen till deras utställning " Skeden och skålen".

Tänkte stort” av Yvonne Quirk som har ringlat kroppsliga kärl i lera. ”Den större volymen är utmanande och rolig att arbeta med samtidigt som jag fortsätter i den östasiatiska traditionen där jag finner min inspiration”.

– Under en vecka bodde vi hos Kennet Williamsson och arbetade med våra projekt i hans verkstad. Ett flöde av tankar, samtal, måltider och arbete under tystnad upptog oss under denna tid. Händernas dialog med leran återspeglades i våra konversationer och ledde oss på nytt in i verkstaden och vidare i arbetet. Nu känns det jättekul och naturligt att vi gör den här utställningen ihop, säger August Sörenson, keramiker och konstnär samt lärare i keramik på Capellagården.

Yvonne Quirk driver en keramikverkstad i Gränna. ”Efter att ha drejat i flera år ville jag i det här projektet lära mig att bygga stora krukor. Den större volymen är utmanande och rolig att arbeta med samtidigt som jag fortsätter i den östasiatiska traditionen där jag finner min inspiration.”
Yvonne Quirk driver en keramikverkstad i Gränna. ”Efter att ha drejat i flera år ville jag i det här projektet lära mig att bygga stora krukor. Den större volymen är utmanande och rolig att arbeta med samtidigt som jag fortsätter i den östasiatiska traditionen där jag finner min inspiration.”Foto: Privat
”Just hopprep är förknippat med glädje och lek. Sedan är det både vackert och användbart.”
Olof Svensson från Kulturinkubatorn om drop-in-workshopen.

Under lördagen och söndagen kommer drop-in-workshopen ”Craft Lab Capella” hållas i Ateljén.

– Det blir en workshop för barn och unga. Vi uppmanar även de vuxna att vara med, fast på barnens premisser, säger Olof Svensson från Kulturinkubatorn.

Ledda av pedagoger kommer deltagarna få tillverka sina egna hopprep med hjälp av träslaget hassel samt textil.

Annons

– Just hopprep är förknippat med glädje och lek. Sedan är det både vackert och användbart.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons